Sve što je korisno znati prije kupovine tekućeg pudera

Sve što je korisno znati prije
kupovine tekućeg pudera

Jedan od najvećih make up izazova današnjice već se tradicionalno tiče proizvoda s kojim (skoro) sve započinje – tekućeg pudera. Koju nijansu odabrati, kako pronaći teksturu koja će najbolje odgovarati vlastitom tipu kože i kakve sve performanse općenito tražiti u jednoj savršenoj podlozi, najčešće su nedoumice koje znaju zakomplicirati kupovinu tekućeg pudera. Vjerujemo kako ste mnoge opcije već isprobali, no ako se još uvijek nadate pronaći onu idealnu, od koje se nećete razdvajati godinama, donosimo nekoliko informacija i savjete na koje vrijedi obratiti pozornost kod kupovine, ali i korištenja tekućeg pudera.

Upoznajte dobro svoj tip kože

Na svakom tekućem puderu pronaći ćete informaciju o tome kojem je tipu kože namijenjen. No, ako još uvijek niste sigurni kakva je točno vaša koža i kako bi reagirala u kombinaciji s podlogom koja vas zanima, prvo dobro razmislite o svim onim zonama na licu koje su vam suhe, normalne ili se pojačano maste i detektirajte glavne potrebe svoje kože dok nosite make up. U skladu s time odaberite puder koji će stalno hidratizirati suhu kožu i spriječavati njeno daljnje isušivanje i perutanje ili puder koji će u slučaju masne kože kontrolirati lučenje sebuma. Puder za mješovitu kožu podjednako će dobro držati pod kontrolom masne, kao i suhe dijelove lica.

Odredite ton kože i pronađite savršenu nijansu pudera

Možda najteži korak u pronalasku tekućeg pudera po svojoj mjeri jest odabrati pravu nijansu, pogotovo u današnje vrijeme, kada beauty brendovi svoje kolekcije pudera stalno pojačavaju dodatnim nijansama. Prioritet je odrediti ton, odnosno podton svoje kože, a njega ćete otkriti pogledate li unutarnju stranu zapešća. Topli podton pokazat će se žutom, zlatnom ili breskvastom bojom na unutrašnjosti zapešća, a hladni ton ružičastom. Ako je vaša koža žućkasta, birajte iste takve pudere, a ako je roskasta, birajte one ružičaste. Nakon toga preostaje vam utvrditi točnu nijansu, a make up artisti sugeriraju da istestirate željeni puder na način da malu količinu pudera nanesete na vilicu i lagano ju razmažete niz vrat, kako biste prepoznali koja nijansa vam najbolje odgovara.

Informirajte se o tome što se sve nalazi u sastavu pudera

Kroz make up, naša koža dolazi u doticaj sa zbilja svačime. Najčešće uopće nismo upućeni što na nju stavljamo i što ona upija, pa idući put kada ćete kupovati puder, informirajte se o njegovom sastavu. Iako nije lagan posao pronaći što prirodniju formulu među tekućim puderima, znat ćete da ste na dobrom tragu onda kada pronađete onu koja ima najmanje moguće mineralnih sastojaka.

Ne zaboravite na zaštitni faktor

Više i nije potrebno napominjati koliko je zaštitni faktor bitan u svakodnevnoj njezi kože, što zbog zaštite od prijevremenog starenja, a što zbog zaštite zdravlja u cjelini. Pronađite podlogu koja sadrži barem SPF 15 – ona će ostvariti svoju dekorativnu, ali i preparativnu funkciju, u smislu stvaranja zaštitnog sloja koji će odbijati štetne sunčeve zrake.

Njega kože prije nanošenja podloge

Jednom kada ste nabavili tekući puder s kojim ćete se družiti mjesecima, obratite pozornost na njegu kože koja prethodi nanošenju podloge. Hidratantna krema ili serum lijepo će pripremiti kožu za nanošenje make upa i ključni su za savršeno prianjanje pudera na lice. Nanesite proizvod za njegu po svom izboru 20-ak minuta prije nanošenja tekućeg pudera i pričekajte da ga koža upije, a zatim popratite podlogom.

Manje je više

Za najbolji izgled podloge na licu obično je potrebna vrlo mala količina pudera. Osim toga, malen broj zona na licu doista treba jako prekrivanje, a to su redom područje ispod očiju, oko nosa i na mjestima gdje imate prištiće ili akne. Upravo na njih prvo nanesite puder, a zatim dobro izblendajte kako biste vidjeli gdje vam je još potrebna mala količina pudera.

Nanošenje kistom ili prstima

Vječna dilema – nanijeti puder kistom ili prstima? Kistom ćete svakako dobiti profesionalnije rezultate, no prstima ćete to učiniti mnogo brže. Odaberete li aplikaciju prstima, pazite na to da su vam ruke potpuno čiste. Ovaj način nanošenja podloge idealan je za trenutke u kojima želite lagano prekrivanje, kao i za manja područja, primjerice oko očiju, gdje ćete tapkanjem postići da proizvod lijepo sjedne na lice.

Postignite da vaša podloga traje još dulje

Osim kamenih i pudera u prahu kojima ćete fiksirati make up i licu dati završni finiš, još jedan način za učiniti make up što postojanijim je uz pomoć papirića za blotanje. Idealni su za dane koje u cijelosti provodite na poslu ili u gradu i nemate mnogo vremena za skidanje pa ponovno nanošenje make upa. Ovi papirići upit će višak masnoće s lica.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori