Sastojci koje treba izbjegavati u kozmetičkim proizvodima

Kozmetički proizvodi trebali bi njegovati našu kožu, istaknuti ono što želimo naglasiti i sakriti sitne nedostatke. Međutim, zbog svog sastava, neke kreme, sapuni i kozmetika uzrokuju iritaciju kože i štete našem zdravlju. Koji su to sastojci koje biste trebali izbjegavati prilikom sljedeće kupnje, pročitajte u nastavku.

004

Parabeni se u kozmetičkim preparatima koriste kao konzervansi koji sprječavaju razvoj bakterija i plijesni, što se čini kao pozitivna stvar. Međutim, kada te kemikalije ulaze u našu kožu, rezultati su sve samo ne poželjni. Moguće posljedice uključuju alergijske reakcije, iritaciju kože, ali i neke mnogo ozbiljnije. Parabeni se mogu naći u svim preparatima od šampona, gelova, krema, šminke i paste za zube, stoga pažljivo čitajte etikete prije kupnje.

003

Još jedan antibakterijski sastojak koji je štetan za zdravlje je i triklosan. Nalazimo ga u sapunima, dezodoransima i pastama za zube, a negativne posljedice uključuju iritaciju kože i nepovoljan utjecaj na rad hormona. Osim negativnih posljedica za zdravlje, triklosan šteti i okolišu.

opi02

Toluen se koristi kao jako otapalo za boje i razrjeđivače, a možemo ga naći i u lakovima i drugim proizvodima za nokte, te bojama i lakovima za kosu. Neki od negativnih učinaka ovog sastojka su problemi s disanjem i imunološkim sustavom, te mučnina i iritacija kože. Toluen osobito trebaju izbjegavati trudnice jer može uzrokovati oštećenja u razvoju fetusa.

kiko01

Za kraj, pokušajte izbjegavati sve proizvode na čijoj listi sastojaka se nalaze mirisi. Pod ovim nazivom proizvođači mogu skrivati razne kemijske spojeve koje ne žele otkriti, a ti spojevi često uključuju brojne kemikalije štetne za zdravlje. Ovakvi umjetni mirisi mogu se naći u kremama, dezodoransima, šamponima, regeneratorima, ali i u maskari, ruževima i puderima. Kako biste izbjegli alergije, iritacije, pa čak i poremećaje u radu hormona, predlažemo da birate proizvode koji ne sadrže umjetne mirise.

Foto: Shutterstock, O.P.I., Kiko cosmetics

0