Sve transformacije nosa koje je moguće napraviti

Sve transformacije nosa koje je
moguće napraviti

Rinoplastika

Prošli mjesec, u iscrpnom tekstu mogli ste doznati sve što vas je ikad zanimalo o operaciji nosa i kako taj estetski (a ponekad i zdravstveni) zahvat izgleda iz prve ruke. Ako ste pročitali kakvo je samo iskustvo prije i poslije operacije, sada imate priliku doznati još nekoliko korisnih stvari vezanih uz operaciju nosa. Široki, pretjerano prćasti ili kukasti? Prof. dr. sc. Mislav Gjurić, suvlasnik poliklinike Sinteza i jedan od najvećih stručnjaka za bolesti nosa, sinusa i uha te plastično-rekonstruktivnu kirurgiju glave i vrata, otkrio nam je sve o transformacijama nosa.

PROBLEM ŠIROKOG NOSA

Širok nos jedan je od najčešćih razloga zbog kojeg se pacijenti odlučuju na operaciju. Nos može biti širok u području koštanog hrpta ili je vršak nosa proširen zbog prirođenog oblika alarnih hrskavica koje ga oblikuju. Osim toga, zadebljana koža i potkožno tkivo nosa, kao kod raznih dermatitisa, rozacee itd. čine nos širim i zadebljanim. Korekcija hrskavičnog dijela zadebljanog vrška i hrpta nosa vrši se djelomičnim odstranjenjem suvišne hrskavice i modeliranjem ostatka posebnim tehnikama šivanja pomoću kirurških konaca. Na taj način nos se može suziti, a vršak lijepo definirati i postaviti u željeni položaj što najčešće znači malo podići vršak. Koštani hrbat nosa sužava se kontroliranim lomljenjem kosti i fiksacijom u željenom položaju.

MISLAV_CRNE

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić iz poliklinike Sinteza

PROBLEM VELIKIH NOSNICA

Velike nosnice ne mogu nastati kao posljedica operacije, ali vidljive nosnice kod pretjerano podignutog vrška nosa (takozvani pig nose)  uglavnom se mogu ispraviti korekcijom položaja vrška, odnosno spuštanjem vrška. Takva naknadna korekcija nije uvijek jednostavna i treba izbjegavati da se nos pretjerano podigne. Velike nosnice zbog široke baze nosa, kao kod crnačkog nosa, mogu se suziti odstranjenjem tkiva na bazi nosnih krila.

PROBLEM PREMALOG NOSA U ODNOSU NA LICE

Premali ili slabije razvijeni nos najčešće je prirođena pojava, ali nalazimo ga i u sklopu nekih bolesti odnosno posljedica učestalih ozljeda nosa. Povećanje nosa vrlo je zahtjevna operacija i spada u grupu plastično-rekonstruktivnih zahvata. Nos se može povećati na način da se upotrijebi dodatna hrskavica, rijetko kost, koja se uzima iz rebra ili ušne školjke i na taj način se produljuje skelet nosa. Kožni pokrov se onda prilagođava specijalnim tehnikama šivanja. Ukoliko na raspolaganju nema dovoljno pacijentovog tkiva za rekonstrukciju, može se koristiti tkivo iz banke tkiva.

IMG_8135

JE LI POTREBNA TAMPONADA NOSA?

Poliklinika Sinteza kod estetske rinoplastike tamponadu nosa koristi vrlo rijetko, a ako se stavlja, onda ostaje samo 6 do 12 sati. Postoperativno krvarenje nije problem, pa nema ni razloga za tamponadu. Osim toga, bez tampona oporavak je brži, edemi tkiva i sluznice se brže povlače i pacijenti se ugodnije osjećaju. Tamponi se koriste samo kod zahvata na nosnim školjkama i sinusima kada je rizik krvarenja prisutan.

Što znači „samo pobrusiti kvržicu na nosu“?

Podcjenjivanje zahvata na nosu najčešće završi nezadovoljavajućim rezultatom. Uvjetno rečeno, nema lake i teške operacije, nego ima vještog ili manje vještog kirurga. Prof. dr. sc. Mislav Gjurić je protivnik „brušenja kvržica“ jer turpijanje traumatizira tkivo više nego precizno rezanje. Osim toga, takvim pristupom pacijent dobiva iskrivljenu sliku da se radi o nekakvoj bagatelnoj operaciji koja uvijek 100 posto uspijeva i još gotovo bez ikakvih rizika ili postoperacijskih tegoba. Svaka operacija nosa izuzetno je delikatna jer je rezultat vrlo vidljiv pa prema tome pristup i liječnika i pacijenta treba biti odgovoran.

info@imaxtree.com

Ispravak loše rekonstrukcije nosa

Rinoplastika je uz povećanje grudi najčešći estetski zahvat. Shodno tome, korekcije nakon prethodnih rinoplastika relativno su česte i u praksi prof. dr. sc. Mislava Gjurića zauzimaju otprilike 20 posto. Logično je da je svaki ponovljen zahvat kompliciraniji od prethodnog zbog niza problema koji se susreću za vrijeme operacije. Spomenimo samo ožiljke, slabiju prokrvljenost tkiva, a time i lošije cijeljenje, nedostatak „materijala“ itd. Najčešći problemi koje doktor viđa su neravnine, kako hrpta tako i cijelog nosa, asimetrije nosnica, širok, okrugao vršak nosa. U rješavanju tih problema važno je uz revizijsku rinoplastiku paralelno koristiti nekirurške metode kamuflaže lipofilingom, filerima ili drugim preparatima.

 

Foto: IMaxTree, Unsplash

Učitati još
Zatvori