5 prirodnih lijekova protiv proljetnih alergija

alergije1

Miris proljeća i procvjetalog cvijeća stvara ugodu većini ljudi, no ne i onima koji pate od sezonskih alergija. Različiti alergeni poput peluda drveća i trave, prašine ili ambrozije mogu izazvati kašalj, kihanje, suzne oči, šmrcanje, ali i ozbiljnije probleme ukoliko ih se na vrijeme ne stavi pod kontrolu.

Od ovog problema iz godine u godinu pati sve veći broj ljudi, a neki od uzroka mogu biti genetika, slab i osjetljiv organizam, virusi, bakterije, zagađen okoliš. Kako bi se ublažila burna reakcija najčešće se poseže za lijekovima farmaceutske industrije, no postoje odlični prirodni pripravci koji će proljetno razdoblje učiniti jednako ugodnima.

med2

DOMAĆI MED

Pčele skupljaju nektar iz cvijeća i zatim od njega rade med. Na taj način u tijelo automatski unosimo alergene. Odabirom bilo kojeg meda domaće proizvodnje smanjit ćemo alergijsku reakciju i ojačati imunitet.

KOPRIVA

Kopriva čisti i obnavlja krv, sadrži K vitamin, karotene i kvercetin. U borbi protiv alergija najbolje ju je konzumirati u obliku čaja jer svježa kopriva može oštetiti bubrege.

ULJE CRNOG KIMA

Jedan od prvih izbora pri prevenciji, ali i ublažavanju alergije. Njegovo protuupalno djelovanje olakšava disanje i sprječava razvoj bakterijskih infekcija.

alergije2

PROPOLIS

Iskustva ljudi koji pate od peludne alergije govori da se propolis pokazao izvrsnim u liječenju što ne čudi jer se smatra prirodnim antibiotikom. Poželjno ga je preventivno uzimati mjesec do pola mjeseca prije razdoblja alergija.

MAJČINA DUŠICA

Čaj majčine dušice liječi kašalj izazvan alergijom i ima umirujuće djelovanje na upaljeno grlo. Izvrsna je u kombinaciji s čajem od koprive.

alergije4

M.S.

Foto: Shutterstock, Wildfox.com

0