Prehrana za uravnoteženost hormona

Hormoni reguliraju način na koji se obavljaju razni procesi u našem tijelu, a kada se nalaze u disbalansu, to može biti vrlo neugodno. Nagle promjene raspoloženja, iznenadna žudnja za slatkim i naglo dobivanje kilograma, pa čak i nesanica, migrene i anksioznost neki su od mogućih znakova promjene u ravnoteži hormona uzrokovane nedostatkom nekih nutrijenata. Pravilna prehrana bitna je za zdravlje organizma općenito, a namirnice koje će vam pomoći u vraćanju hormonalnog balansa, donosimo u nastavku.

01

Povrće čiji unos trebate povećati za povratak hormona u balans uključuje brokulu, kelj, prokulice i cvjetaču. Najbolje bi bilo da takvo povrće konzumirate sirovo, lagano prokuhano ili kuhano na pari. Kako biste izvukli maksimalan učinak, dobro narežite, izgnječite i prožvačite povrće kako biste iz njega izvukli što više hranjivih sastojaka. Zeleno povrće poput šparoga, špinata i krastavaca također će povoljno djelovati na vaš organizam, kao i ono jarkih boja poput rajčice, mrkve i crvene paprike.

02

Osim povrća, bitno je tijelu pružiti dovoljno zdravih masnoća. Zaboravite na mliječne proizvode s manjim udjelom masnoće i više prikrivenih umjetnih dodataka i prihvatite one obične koje će vam pružiti potrebne zdrave masnoće. Između obroka možete ubaciti i porciju badema koji su puni zdravih masnoća. Vraćanje hormona u balans jedno je od mnogih blagotvornih svojstava avokada. Na tostu umjesto maslaca idealan je za doručak, a narezan na kockice osvježit će vašu omiljenu salatu. Klasično suncokretovo ulje zamijenite maslinovim ili pak kokosovim jer ona povoljnije djeluju na hormone.

03

Osim zdravih masnoća, bademi su puni i proteina koji također utječu na balans hormona. Svoju dozu proteina potražite u grahu i sjemenkama, kvinoji i leći, te nemasnom mesu i ribi ulovljenoj u divljini. Začini koje trebate koristiti za povratak hormonalne ravnoteže uključuju cimet, kurkumu, kumin, češnjak i đumbir. Pazite da sa začinima, osobito onim ljutim, ne pretjerate jer to može imati potpuno suprotan učinak.

04

Sve namirnice koje konzumirate neka budu organske i uzgojene bez pesticida jer oni mogu poremetiti proizvodnju hormona i dovesti do disbalansa. Osim u hrani, štetne se kemikalije nalaze i u ostalim proizvodima poput kozmetike i sredstava za čišćenje kućanstva. Prilikom kupnje, uvijek provjerite etikete proizvoda i kupujte one prirodne. Smanjite unos kofeina iz kave i energetskih pića kako ne biste poremetili hormone koji utječu na restorativni san. Isto tako, konzumirajte manje slatkiša i prerađenih šećera od kojih vaši hormoni često podivljaju, kao i gluten na koji sve više ljudi pokazuje intoleranciju. Najbolje je da te namirnice potpuno isključite iz prehrane na neko vrijeme i napravite eliminacijski test kako biste pratili događaju li se kakve promjene s vašim tijelom.

Foto: Shutterstock

0