Pozdrav suncu – yoga za svakoga

Tisućama godina razne tradicije štovale su sunce. U yoga tradiciji sunce su nazivali Surya i smatrali fizičkim i duhovnim srcem svijeta i tvorcem sveg života. Jedan od načina štovanja sunca je kroz dinamički niz asana zvan “Pozdrav Suncu” (Surya Namaskar).

pozdravsuncu

Pozdrav Suncu tradicionalno se sastoji od 9 položaja (asana) koji se izvode u nizu, no postoje i brojne varijacije sa manje ili više položaja. Kada završi jedan ciklus, počinje drugi, čineći savršen krug. Tradicionalno se ponavlja 5 puta, no ukoliko je tokom zime potrebno zagrijati tijelo moguće je napraviti i više ciklusa. To je tonificiranje i zagrijavanje čitavog tijela na optimalan način. Može se prakticirati samostalno ili kao zagrijavanje prije ostalih yoga asana.

oysho

Pozdravi suncu imaju duboki terapeutski učinak na tijelo i duh: kada prakticiramo Pozdrav Suncu aktiviraju se 72.000 nadija (energetskih kanala) u našem tijelu, kroz koje u naše tijelo protječe prana, životna energija. Vjeruje se da Surya Namaskar pomaže otkloniti napetosti u tijelu i umu, poboljšava cirkulaciju i povećava temperaturu, što dovodi do pročišćavanja vitalnih organa i podmazivanja svih zglobova. Kralježnica postaje elastična, a svi mišići se osnažuju i tonificiraju. Poboljšava se disanje i pritom smiruje um.

yoganaplazi

Kako biste izveli ove jednostavne asane (položaje) dovoljno je par minuta dnevno – Pozdravi Suncu će, ukoliko se redovito izvode, transformirati vaše tijelo, vaš pogled na svijet i na vas same.

yogaplaza

Tekst: Sandra Đidara Bianco (GAIAYOGA)
Foto: Shutterstock, Oysho.com

0