Što učiniti kada zaspete s make upom na licu?

Što učiniti kada zaspete s
make upom na licu?

Kao i u slučaju mode, tako i u slučaju ljepote postoje određene greške koje se savjetuju izbjegavati pod svaku cijenu. Visoko na listi ovih ‘beauty zločina’, nalazi se spavanje s make upom na licu. Dok smo bile mlađe, to nam se znalo mnogo češće događati, no s vremenom smo ipak postale pametnije i naučile izbjegavati ovu zamku, jer pogled na lice već iduće jutro nije bio nimalo ohrabrujuć.

Što se zapravo događa kada spavamo s make upom? Pore postaju začepljene, a nakupljeni make up u njima povećava njihovu veličinu. Koža je, osim toga, ujutro bitno isušenija no što je bila jučer.

Također, u krevet ćete leći sa svom onom prljavštinom iz zraka, poput čestica ispušnih plinova automobila i smoga, a oksidativni stres kojem je koža podložna nastavit će se i kroz noć. Nakupljene bakterije i masnoće naposljetku rezultiraju onim gotovo neizbježnim – stvaranjem prištića. Pa ipak, uzmemo li sve to u obzir, i dalje nam se zna dogoditi da zbog umora i ponekog ludog noćnog izlaska preskočimo skidanje make upa i padnemo ravno u krevet. Kako pomoći koži nakon toga?

Prvi korak čišćenja

Nakon spavanja s make upom, lice žudi za dobrim čišćenjem, a možda najbolja ideja je prakticirati dvostruko čišćenje lica. To znači da vam je za prvi korak potreban čistač na bazi ulja koji će s lica ukloniti upravo čestice na bazi ulja, odnosno make up i sebum.

Dior Hydra Life Oil To Milk Makeup Removing Cleanser

Dior Hydra Life Oil To Milk Makeup Removing Cleanser

Drugi korak čišćenja

Standardni drugi korak dvostrukog čišćenja lica nalaže korištenje nježnog čistača na bazi mlijeka koji neće iritirati kožu. Dok je prvi na bazi ulja skidao make up i sebum, ovaj će se pobrinuti za skidanje čestica na bazi vode, poput mrtvih stanica kože, prašine, bakterija i znoja. Cilj dvostrukog čišćenja je baš dobro očistiti lice, kako bi ono bilo spremno za nastavak njege, a tehnika se najčešće prakticira u situacijama kada imamo ‘full make up’ na licu i želimo sve nakupljeno skinuti s kože, u večernjim satima (ili jutarnjim, ako ste zaspali).

Micelarna voda

Kako biste bili sigurni da ste dobro očistili lice i skinuli sav make up, na vaticu nanesite micelarnu vodu i njome prođite po licu kako biste očistili eventualne zaostatke. Osim toga, micelarna otopina će hidratizirati kožu.

Maska za lice

Nakon temeljitog čišćenja lica, vrijeme je za masku. Imate li mješovitu kožu, isprobajte multi-masking s dvije maske za dvije zone – masnije dijelove lica i one sklone isušivanju. Ako je vaša koža sklona aknama, isprobajte masku od gline za pročišćavanje kože, a ako je suha i dehidrirana, koristite masku koja će joj dati hidratacijski boost u samo 15 minuta.

Hidratantni tonik za lice

Dan poslije, nakon što smo zaspali s make upom, koži na sve načine nastojimo vratiti vlagu. Masku za lice popratite hidratantnim tonikom koji će balansirati pH razinu kože i hidratizirati ju.

Murad Sensitive Skin Soothing Serum

Murad Sensitive Skin Soothing Serum

Hidratantni serum

Njegu možete završiti omiljenom kremom za lice, no još bolji posao odradit će serum, koji donosi nešto veću i moćniju koncentraciju sastojaka. Budući da koža nakon spavanja s make upom zna biti iziritirana, birajte serum koji odgovara čak i najosjetljivijim tipovima kože. Naravno, bitno je da je hidratantan i da stavi točku na i ovoj SOS njezi.

 

Foto: Instagram, Dior Beauty, Murad

Učitati još
Zatvori