Najčešća pitanja o tetoviranju

Najčešća pitanja o
tetoviranju

Dolaskom proljeća, a pogotovo sada za ljetnih dana, pokazujemo sve svoje ukrase koje nosimo i imamo na tijelu. Zima i toplije oblačenje skrivali su neke od najljepših ukrasa – onih na koži. Tetovaže postoje od kada je čovjeka i potrebe za ukrašavanjem. Prije nego se odlučite ukrasiti jednim od najstarijih ukrasa, donosimo nekoliko važnih informacija i odgovore na uvijek stalna pitanja o tetoviranju.

tetovaze_erin_zadig

Tetoviranje ne potječe samo s jednog određenog područja, već je tetoviranje u povijesti bilo poznato kod različitih civilizacija. Kao prvi primjer navode se tetovaže Maorskih plemena s otočja Novog Zelanda. Maori imaju facijalne tetovaže, a smatra se da riječ tetovaža (eng. ‘tattoo’) dolazi od njihove riječi ‘tatau’. Japanci se tetoviraju takozvanim ‘irezumi’ tetovažama – japanska tradicionalna facijalna tetovaža. U suvremeno vrijeme tetoviranje ne poznaje granice i ljudi se tetoviraju u svim dijelovim svijeta.

tetovaze_freja_freepeople

No, prije nego što se odlučite na taj važni korak, trebali biste se informirati o svim uzrocima i posljedicama te uvjetima za i protiv tetoviranja. Donosimo nekoliko važnih informacija te savjete kako izbjeći neugodne situacije.

Barem 24 sata prije tetoviranja ne smijete konzumirati alkohol, bilo kakve droge i veliku većinu lijekova. Trebate doći odmorni, naspavani i siti. Nemojte se najesti neposredno prije tetoviranja, već barem dva do tri sata prije. U slučaju umora i neispavanosti nećete moći biti smireni i koncentrirani za vrijeme tetoviranja, vjerojatno ćete biti vrlo nemirni zbog povećane preosjetljivosti na podražaje izazvane iscrpljenošću, koja može dovesti do nesvjestice.

tetovaze_erin_freepeople

Tetoviranje boli. Tetoviranje je neugodan, ali podnošljiv tretman koji većina izdrži bez ikakvih problema. Mnoge uhvati strah i panika kada čuju zvuk mašine za tetoviranje i automatski povezuju i uspoređuju sa zubarom. Zahvat kod zubara neusporedivo je bolniji od najbolnijeg mjesta koje se tetovira. Većina žena intenzitet boli prilikom tetoviranja uspoređuje s depilacijom epilatorom. Uglavnom je neugodno, slično kao kada vas nešto istovremeno jako svrbi i škaklja, a u tom trenutku se ne smijete počešati niti odreagirati na način da se izmičete od izvora podražaja. Može se reći da je prvo tetoviranje svojstvena inicijacija, testiranje samog sebe, neugodno je nekih petnaestak minuta na samom početku, no kasnije se priviknete i možete se satima tetovirati, kod drugog tetoviranja većina više nema straha i ne paničare jer znaju kakav je osjećaj.

tetovaze_freja_freepeople3

Također uzimanjem analgetika, alkohola i raznih droga nećete zaobići iritantan osjećaj tetoviranja, već ćete samo pogoršati stvar. Analgeticima možete ublažiti statičnu bol poput glavobolje ili zubobolje, ali ne i bol uzrokovanu tetoviranjem jer to je trenutno izazvana bol. Konzumiranjem alkohola i droga postat ćete osjetljiviji na bol jer nećete lučiti endorfin koji je prirodan anestetik i pojačano ćete krvariti.

Kada se tetovaža jednom napravi s njom ćete provesti ostatak života stoga ni u kom slučaju nemojte donositi nepromišljene i ishitrene odluke u vezi odabira motiva da kasnije u životu ne bi požalili zbog tog trenutka slabosti. Odabir motiva za tetoviranje individualna je i osobna stvar, može sadržavati neko prikriveno značenje izrečeno jezikom simbola, može imati vjersku ili obrednu vrijednost, a može biti samo osobni stilski dodatak bez ikakve pozadinske filozofije, sve je to stvar pojedinca.

tetovaze_erin_freepeople2

Kad ste se odlučili za tematski sadržaj motiva morate se još odlučiti za veličinu i mjesto na kojem će isti motiv biti tetoviran. Najčešća pogreška kod odabira prve tetovaže je premalen motiv s previše detalja koji se s godinama zamuti do neprepoznatljivosti i postane mrlja. Koža kao slikarski medij ne dozvoljava visoku razinu detalja stoga motiv sa svojom veličinom treba biti tome prilagođen. Isto je jako važno na koji dio tijela želite staviti tetovažu jer svaki motiv po svojoj kompoziciji ne paše na svaki dio tijela, a tetovirate se zato da bi naglasili svoju osobnost i uljepšali se, a ne zato da bi se poružnili ili još gore – unakazili. Kada su zadovoljeni svi navedeni kriteriji tek onda možete biti sigurni u pravilan odabir.

tetovaze_freja_zadig

Nakon tetoviranja tattoo majstor obavio je pola posla, a drugu polovicu ćete morati obaviti sami, pravilnim održavanjem tetovaže po uputama dobivenim u tattoo studiju. Tetovaža uz pravilan tretman u prosijeku zacjeljuje za tjedan dana. Unutar tih tjedan dana tetovažu ćete morati prati, održavati čistom i mazati mašću za ubrzavanje epitelizacije kože (zacjeljivanja). Također ćete, ako se bavite nekim aktivnostima gdje se previše znojite, aktivnosti morati svesti na minimum. Upute variraju od osobe do osobe, zavisi na kojem je dijelu tijela tetovaža i zavisi u kakvoj okolini osoba provodi većinu vremena, kao na primjer radi li osoba ili provodi vrijeme u uvjetima gdje ima puno prašine ili su povišeni vlaga i temperatura ili većinu vremena provodi u zatvorenom prostoru kao što je ured i slično.

tetovaze_erin_pacsun

Uputa se treba strogo pridržavati, u suprotnom će tetovaža kad zacijeli biti vidno slabije kvalitete. Nakon što tetovaža zacijeli neko vrijeme je ne smijete izlagati suncu i poželjno ju je jednom dnevno namazati losionom ili uljem za tijelo sve dok mlada koža na tetoviranom mjestu ne razvije svoju elastičnost i vlažnost. Nakon otprilike tri mjeseca više nema nikakve posebne pažnje i njege tetoviranog dijela kože koji bi bio različit od njege kože na ostatku tijela ili njege kože prije tetoviranja, no i dalje je mažite visokim faktorom pri sunčanju ako duže želite zadržati savršenu boju.

tetovaze_erin_lowluv

Foto: Erin Wasson i Freja Beha Erichsen za Free People, PacSun, Zadig&Voltaire, Low Luv

Preporuka

Zatvori