Imate li mješovitu kosu?

Imate li mješovitu kosu?

@camillapihlno

@camillapihlno

Sve započinje s masnim vlasištem i prelazi u suhu kosu koja završava u ispucalim vrhovima. Jednako poput mješovite kože, mješovita kosa kombinacija je istovremeno u potpunosti suprotnih tipova kose koji nam otežavaju svakodnevnu brigu. Dok su trikovi i tajne kombiniranog tipa kože i njegove njege svima dobro znane, mješovita kosa još uvijek je dio misteriozan dio beauty svijeta o kojem se malo piše i priča. I dok ćete na policama popularnih drogerija naići na proizvode prilagođene upravo mješovitoj kosi, briga i njega o ovom tipu kose zahtijeva više pažnje od odabira odgovarajućeg šampona. Danas vam otkrivamo sve tajne mješovite kose i jednostavne trikove pravilne njege tog zahtjevnog tipa kose koji će promijeniti vašu svakodnevnu rutinu i pobrinuti se da vam kosa izgleda bolje no ikad.

Prvo pitanje koje se nameće kad govorimo o masnom vlasištu je koliko često i čime prati kosu. Iako će mu se mnogi protiviti, izrazito masno vlasište nerijetko će zahtijevati svakodnevno pranje kose. Ako osim o masnom vlasištu, istovremeno brinete o suhoj kosi i ispucalim vrhovima odabir odgovarajućeg šampona od neizmjerne je važnosti.

@kristin_ess

@kristin_ess

I dok će šamponi za masnu kosu za kojima će mnogi prvo posegnuti dodatno isušiti ostatak kose, odabir blagog šampona poput većine kvalitetnih baby šampona ili šampona namijenjenih svakodnevnom pranju bit će savršeni početak njege mješovite kose. Šampon nanesite na samo vlasište i dobro umasirajte kako bi očistili masnoću, a nakon tek nježno i kratko umasirajte u ostatak kose kako bi ukloniti nečistoću, ali i izbjegli pretjerano tretiranje suhe kose.

Nakon šampona, regenerator je nezaobilazan dio rutine s obzirom na ispucale vrhove i suhu, beživotnu kosu. Za razliku od pranja kose šamponom gdje ste se koncentrirali na vlasište kose, njegu regeneratorom koja dolazi nakon kod mješovite kose je potrebno koncentrirati na vrhovima i suhim vlasima, ostavljajući vlasište i gornju polovicu netaknute.

@harper&harley

@harper&harley

Osim odabira savršenog šampona i regeneratora i njihovo pravilno korištenje, u svakodnevnoj njezi mješovite kose vrlo je bitno izbjegavanje korištenje topline koja će dodatno isušiti suhe dijelove kose i potaknuti vlasište na pojačano lučenje ulja. Rezultat će biti efekt upravo suprotan željenom. Izbjegavanje topline kreće već kod samog pranja kose kada je poželjno koristiti hladniju mlaku vodu. Sušenje kose fenom, iako preporučljivo izbjegavati uopće, ponekad je neizbježno i tada je potrebno držati se podalje od najtoplijih postavki fena. Kad govorimo o frizurama, birajte one koje ne zahtijevaju korištenje fena, figara ili pegle. Skopčana kosa ili pletenice izgledat će odlično i vašoj kosi dati odmor od pretjeranog tretiranja. Kape, šeširi i marame u svako će doba godine osim uloge trendi detalja vašem outfitu imati i onu poželjnog modnog detalja koji štiti vašu kosu.

@kristin_ess

@kristin_ess

Ostatak proizvoda za njegu mješovite kose uključuju četku s prirodnim dlakama, dubinsko čišćenje vlasišta i korištenje ulja za kosu na njezinim vrhovima jednom tjedno i izbjegavanje nepotrebno korištenje proizvoda za stajling kose poput laka za kosu, voska, pjene ili šampona za suho pranje. Najvažnija stvar koju morate zapamtiti je da je odabir odgovarajućih preparata i njege vrlo individualna stvar koja će se mijenjati od kose do kose, od vlasišta do vlasišta, osobito kad govorimo o mješovitoj kosi. I dok će gore navedeni trikovi zasigurno pomoći i olakšati brigu o mješovitom tipu kose, konkretan odabir šampona i regeneratora koji će odgovarati vama i dalje se svodi na metodu pokušaja i pogreške.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori