Zašto zimi ne smijemo zaboraviti na magnezij

Manjak magnezija često ne osjetimo isprva, a jedan je od glavnih uzroka poremećaja rada metabolizma, hormonalne neravnoteže, lošeg sna, manjka energije, problematičnog tena i još mnogih drugih zdravstvenbih tegoba koja nas često redovito muče.

Magnezij je iznimno važan kemijski element koji je potreban da bi tijelo normalno funkcioniralo, organizam ga koristi kao gorivo u više stotina svakodnevnih radnji. Kada organizam nema dovoljno magnezija s kojim bi ‘radilo’ njegov manjak manifestira se isprva općenitim lošim osjećajem i stanjem organizma, sve dok simptomi ne postanu izraženiji kao već spomenute zdravstvene tegobe.

Donosimo savjete kako zadržati i povećati razinu magnezija u organizmu te tako uspješno pobijediti zimsku malaksalost, umor i loš izgled tijela.

Prvo i osnovno – magnezij najlakše možete dobiti jedući što više moguće povrća jer se biljke hrane nutritijentima iz zemlje, tla, gdje se magnezija najviše i nalazi, izbjegavajte stres što je više moguće jer stavljajući tijelo u stresne situacije i okolinu ono na taj način najbrže gubi magnezij. Također je bitno provjeriti rad štitnjače jer nepravilan rad štitnjače utječe na neučinkovito iskorištavanje magnezija što može dovesti do ozbiljnijih zdarvstvenih poteškoća, čak i bolesti.

Kako biste zadržali optimalnu razinu magnezija u prehranu na tjednoj bazi uvedite priloge lisnatog zelenog povrća – kelj, repa, zelje repe, špinat i blitva izvrstan su izvor magnezija. Također možete uživati u kupkama s Epsom soli (magnezijev sulfat) u trajanju od 15 minuta na tjednoj bazi – to će biti posve dovoljno da bi vam kupka pomogla u brobi s pomankanjem ovog elementa.

Magnezij se na taj način lako apsorbira u kožu, a kupka je sama po sebi odličan način za opuštanje i oslobađanje od stresa. Tijekom kupke nemojte zaboraviti ponijeti i bočicu s vodom kako bi pijenjem nadomijestili elektrolite i ostali hidratizirani iznutra.

Ako ste se odlučili za dodatke prehrani ili za kozmetičke preparate – možete magnezij unostiti kao tabletu ili koristiti kao ulje koje se umasira u kožu. Ulje je sigurno najbolji način jer je apsorpcija trenutna.

Za kraj čuvamo ono najbolje – znajte da u  svakodnevnim ‘grešnim’ namirnicama magnezija ima najviše u kavi i čokoladi, no to ne znači da smijete pretjerati s njima! Umjereno konzumiranje kave i čokolade može itekako pomoći u reguliranju razine magnezija u organizmu.

kava i čokolada post

Foto: Shutterstock, Instagram

0