Zašto je zima toliko grozna prema našoj kosi?

Objavu dijeli Olja Ryzevski (@oljaryz)

Zima je po mnogočemu magična. Od najtoplijih džempera od kojih se nećemo odvajati cijele sezone do najdražeg toplog napitka, cosy ugođaja u domovima i božićnih filmova, zimi i blagdanskom razdoblju svake se godine iznova s razlogom veselimo. I dok u nama vlada uzbuđenje izazvano okićenim ulicama i božićnim pjesmama, zima za našu kosu donosi drugu stranu zime.

Kad govorimo o kosi, svaka nova zimska sezona donosi staru priču. Isušene vlasi koje lako pucaju i pojačano ispadanja kose za mnoge je još jedan od zimskih klasika, ali onaj bez imali zimske čarolije.

ISPADANJE KOSE KAO NE TAKO ČAROBAN ZIMSKI KLASIK

Čak i oni sa zdravom i snažnom kosom se tijekom zimskih mjeseci susreću s pojačanim ispadanjem kose. Iako ćemo ga nerijetko povezivati s dugom i hladnom zimom i nećemo biti u krivu, razlog ispadanja kose krije se i u samom procesu njezinog rasta. Nakon prve faze koje donosi rast, postepenog porasta koji donosi druga faza i treće faze stagniranja rasta kose, četvrta faza donosi period ispadanja.

Toplo vrijeme je poticalo cirkulaciju, a samim time i rast kose. Sada, zima donosi period kada više vlasi ispada nego ih raste što ćemo primijetiti kao pojačano ispadanje kose. Iako je ispadanje kose individualno i može nastupiti u svako doba godine, zima i prvi mjesec su razdoblje kada će najviše ljudi primijetiti pojačano ispadanje kose.

KAKO PROTIV ZIME?

Kako se boriti protiv okrutne i duge zime? Iako je ispadanje kose nemoguće u potpunosti izbjeći uvijek postoji nekoliko trikova za kojima možete posegnuti kako bi svojoj kosi pružili maksimalnu njegu i smanjili sve negativne utjecaje zimske sezone.

Suprotno popularnom mišljenju kako je prečesto pranje kose štetno, osobito u razdoblju kada nam kose pojačano ispada, redovito pranje nježnim šamponom zapravo je i više no poželjno jer će tada ispadanje kose biti manje očito.

Korištenje sušila za kosu uvijek se navodi kao jedan od velikih neprijatelja kose. Ipak, za zimskih mjeseci, korištenje fena našoj kosi će nanijeti manje šteta od izlaženja na hladni zrak s mokrom kosom što može uzrokovati smrzavanje kutikule vlasi i njezino pucanje. Umjesto toga, posegnite za sprejom za zaštitu kose i koristite kosu osušite sušilom za kosu.

Kako bi svojoj kosi osigurali najbolju moguću njegu, svojoj svakodnevnoj rutini dodajte dozu vitamina D. Iako se tablete ili kapsule vitamina D ne mogu usporediti s sunčanim ljetnim danima, između listopada i svibnja je preporučljivo nedostatak sunca nadomjestiti vitaminom D u kapsulama, tabletama ili nekom drugom obliku.

Foto: Instagram

0