Kako smanjiti stres

Napokon je vikend i uspjeli smo uloviti malo vremena za sebe. Planove za vikend možda nam je pokvarila kiša, ali to bar znači da ćemo ove dane provesti mirno, odmarajući i izležavajući se. Priznajemo, ljenčarenje nam dobro dođe nakon ubrzanog ritma radnog tjedna. Da dani bez stresa nisu rezervirani samo za rijetke vikende i godišnje odmore, uvjerit ćete se i sami ako odlučite slijediti ovih nekoliko savjeta za smanjivanje stresa.

01

Za početak krenite od toga kako se odnosite prema sebi i načina na koji se nosite s problemima i svime što vam se događa na dnevnoj bazi. Pohvalno je da želite biti najbolji što možete i svoj posao obavljati kvalitetno, ali nepotrebno je da se konstantno kritizirate i osuđujete. Nitko nije savršen niti može svima udovoljiti, stoga se ne trebate brinuti ako ni vama to ne polazi za rukom. Prihvatite da na tuđe ponašanje ne možete utjecati, a nema smisla živcirati se nečime što je van naše kontrole. Na sebe i svoje stavove možete utjecati pa predlažemo da se posvetite tome. Neće vam pomoći ako se žalite na svaku sitnicu. Umjesto toga, pokušajte potpuno drugačiji pristup. Svaki dan odvojite nekoliko minuta i budite zahvalni na onome što imate. Počnite sa svakodnevnim sitnicama koje često uzimamo zdravo za gotovo, a trebali bismo biti zahvalni na njima. Nakon što ih nabrojite nekoliko, ostalo će doći samo. Ako to radite prije spavanja, san će vam biti lakši,što će vam također pomoći u smanjivanju stresa.

03

Preko dana pokušajte pronaći stvari koje vas vesele. U početku će možda biti teško ili neobično, ali ubrzo ćete shvatiti ljepotu traženja radosti u svakodnevici poput mirisa najdražeg cvijeta koji dolazi iz obližnjeg vrta, tople šalice kave u rano jutro ili osmjeha djeteta u prolazu. I smijeh, ne zaboravite se smijati neznancima na ulici, poruci drage osobe u punom autobusu ili najdražoj seriji. Dobra energija je zarazna.

041

Uključite se u neku aktivnost, krećite se ili se posvetite davno zaboravljenom hobiju. Ako niste neki sportski tip, fizička aktivnost i bavljenje sportom lakše će vam pasti ako povedete i najbolju prijateljicu ili se uključite u neku grupu. Zumba, pilates i yoga samo su neke od takvih, a danas ih možete naći u gotovo svakoj teretani. Osim što će vam pomoći sniziti razinu stresa, uz vježbanje ćete izgledati i osjećati se bolje.

05

Ne zaboravite na prehranu. Brza i prerađena hrana puna šećera i nezdravih masti samo stvara pritisak na vaš probavni sustav. Jedite pravu hranu, svježe namirnice, voće povrće, meso i ribu koji ne dolaze iz umjetnog uzgoja. Obroke spremajte s pažnjom i jednako ćete uživati u pripremi kao i u samom obroku. Na kraju, ne zaboravite ponekad staviti sebe na prvo mjesto. U tome nema ništa lose, jer osim što ćete pomoći sebi, bit ćete i ugodnije društvo za druge.

0