Kako se opustiti za radnim stolom?

Kako se opustiti za radnim stolom?

Kad se obaveze i rokovi nagomilaju, teško je sjesti iza radnog stola u hektičnom uredskom okruženju i ne osjećati se preplavljeno podužim popisom stvari koje treba odraditi u što kraćem roku. Nelagodan osjećaj u trbuhu, povećani otkucaji srca i val vrućine u takvim su situacijama prvi znakovi stresa s kojima se svakodnevno susreću i, više ili manje uspješno, nose mnogi. U današnjem ubrzanom načinu života, stres je postao pojava koju je gotovo nemoguće izbjeći, a bijeg od njega nerijetko se čini kao jedini izlaz. Ipak, kada sljedeći put osjetite prve znakove stresa postoje male, ali značajne stvari kojima se uvijek možete vraćati kako bi se odmakli od izvora stresa, vratili koncentraciju i krenuli ispočetka, mirno i staloženo, s jasnim planom. Nekoliko jednostavnih trikova koji će vam u nekoliko minuta, bez da napustite svoje radno mjesto, pomoći da se restartate kada poduži popis obaveza i stres uzmu maha donosimo vam u nastavku.

SAMO DIŠITE

Ponekad je dovoljno stati na trenutak, spustiti kemijsku olovku, prestati tipkati po tipkovnici računala i samo disati. Nekoliko dugih udaha pomoći će vam da smirite ubrzane otkucaje srca, ali i nemir u glavi. Zatvorite oči, dišite i na nekoliko trenutaka mjesto za radnim stolom mjesto za radnim stolom iskoristite za kratku pauzu nalik meditaciji koja će vam pomoći da vratite poslovni zen.

STVORITE RUTINU

Šalica kave, provjera mailova, zapisivanje svih obaveza na list papira i vrijeme za pauzu samo su neke od malih stvari koje možete uvesti u svoj radni dan i pretvoriti ih u svakodnevnu rutinu. Jednostavan rutina satkana od naizgled banalnih stvari dat će vam osjećaj sigurnosti i pomoći vam da se svaki dan polako započnete svoj dan i uspješno ga privedete kraju.

NE PODCJENJUJTE VRIJEME ZA PAUZU

Iako je 30 minuta odmora u radnom danu idealno vrijeme kako bi se nakratko odmaknuli od posla i odmorili, užurbani tempo koji nameće većina poslove rijetko će dopustiti da se na pola sata u potpunosti odmaknete od radnog stola i radnih obaveza. Nekoliko kraćih pauza od 5 do 10 minuta imat će jednako relaksirajući učinak. Bilo da odlučite prošetati do obližnjeg kafića po šalicu kave ili snack, popričate s kolegom o zajedničkoj temi koja nije posao ili se jednostavno isključite na nekoliko minuta i poslušate omiljenu pjesmu, nekoliko minuta u kojima neće raditi zapravo će vam pomoći da tijekom cijelog radnog dana napravite više. Ako vam i kada vam to posao dozvoljava, počastite se dužom pauzom u kojoj ćete otići na ručak ili kavu izvan ureda, pročitati novine ili nekoliko stranica knjige.

UREDITE SVOJ RADNI PROSTOR

Nekoliko sitnica poput držača kemijskih olovki, uspomene s putovanja, fotografije, kalendare ili malo zelenila približit će vam radni prostor, učiniti ga vašim i pobrinuti se da su u njemu uvijek osjećate ugodno i dobro došlo. Na kraju radnog dana stvari vratite na mjesto, bacite smeće, obavljeno pospremite u folder ili ladicu kako bi se sljedeći dan vratili u uredan prostor i započeli dan u što ugodnijoj atmosferi. Za stresne trenutke nadohvat ruke uvijek držite stvari poput anistres loptice, omiljene čokolade ili motivacijskog plakata koje će vam pomoći da se polako smirite i vratite u pozitivno radno raspoloženje.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori