Kako se boriti s jesenskom melankolijom

Povratak s ljetnih odmora u zatvorene urede i zagušljive gradske ulice ne sjeda dobro nikome, pogotovo ako ni vremenska prognoza ne ide na ruku. Kao da smo preskočili kasno ljeto i odmah uskočili u jesen, a ova promjena mnogima izaziva nepovoljnije raspoloženje koje se manifestira kroz umor, pospanost, manjak energije i sveukupnu melankoliju. Pojava jesenske melankolije nije neobična i vjerojatno ćete biti zadovoljniji čim čujete da niste jedini.

melankolija5

Teško se othrvati ovom osjećaju i porivu da se zavučemo ispod pokrivača, ali postoji nekoliko trikova koji bi jesen mogli pretvoriti u vaše najdraže godišnje doba samo je potrebna promjena perspektive. Umjesto da se zamarate činjenicom kako ima sve manje sunca i kako je sve hladnije, počnite se veseliti ideji predimenzioniranih pulovera, najdražih čizmica i velikih šalova, sezoni finih toplih čajeva, gledanja filmova ispod deke, namirnica koje vladaju jesenskim tržnicama i druženju s najdražima dok vani rominja kiša.

melankolija2

Brojne namirnice mogu pomoći u borbi s nedostatkom energije, ali kako me bi zaglibili u kratkotrajnim injekcijama šećera, kave i pekarskih proizvoda, posegnite za onima bogatim proteinima kao što su losos, crveno i bijelo meso, orasi, avokado, jaja te antioksidansima koji se nalaze u borovnicama ili zelenom čaju. Ritual ispijanja čaja istovremeno će vas smiriti kao i djelovanje aminokiseline teanina te učiniti um bistrijim. Ako baš morate, od slatkiša možete posegnuti za crnom čokoladom s visokim postotkom kakaa koja oslobađa serotonin u mozgu i zdravija je varijanta obične čokolade, ali također nemojte pretjerati.

melankolija3

Čak i ako nemate volje za vježbanjem, preporučujemo da se ozbiljno bacite u bilo kakvu vrstu aktivnosti umjesto da ljenčarite, pa čak i ako se samo radi o šetnji parkom. Razbistrit ćete um, poboljšati raspoloženje, udahnuti svježi zrak i osjećati se bolje te osjećati se manje krivo kad navečer sjednete ispred dobrog filma. Navucite kapuljaču i samo krenite!

melankolija4

Foto: Nasty Gal, Wildfox, Shutterstock

0