Kako postići idealnu težinu i zadržati je

Započeli ste preokret svojeg načina života, možda i dostigli idealnu težinu, ali ubrzo su nezdrave navike preuzele i kilogrami su se počeli vraćati. Zapitajte se jeste li negdje pogriješili u koracima jer topljenje kilograma na zdrav način je dugotrajan proces kojem se morate posvetiti i fizički i mentalno kako se poznati jo-jo efekt ne bi dogodio.

mrsavljenje4

Ne možete samo prestati jesti i očekivati čudo. Da, vaga će pokazivati manju brojku, ali to će uglavnom biti voda, a vaša mišićna masa će stagnirati dok zdravlje pati jer u tijelo niste unijeli dovoljno nutrijenata. I ti će se kilogrami prije ili kasnije vratiti. Porcije možete smanjiti, uravnotežiti i prilagoditi svojim potrebama, no izbacivanje obroka iz prehrane na kraju bez iznimke rezultira lošim tjelesnim stanjem.

mrsavljenje2

Ako po tko zna koji put prolazite istu borbu s ta tri kilograma viška, treba vam zaokret u razmišljanju. Recite si da nije poanta u mršavljenju već u tome da budete zdravi, a dobar izgled će doći u paketu. Imajte na umu zašto želite promjenu – zbog više energije, boljeg raspoloženja, zdravlja ili bilo kojeg svog razloga, neka vam u fokusu ne budu samo ti kilogrami kojih se želite riješiti. Nemojte se kažnjavati ako prekršite ‘dijetu’ već si opravdajte izbor racionalno i sljedeći put nemojte pokleknuti pred velikom čokoladom. Dok god imate jasan cilj i ne obeshrabrujete se nakon svakog spoticanja, rezultati neće izostati.

mrsavljenje3

Radite promjene postepeno. Pokušajte prvo promijeniti prehranu, izbaciti nezdravu hranu i grickalice, a ubaciti puno voća i povrća za balans. Pijte puno vode i njome kontrolirajte količinu hrane koju unosite. Čim se probudite popijte vode za pokretanje metabolizma, prije svakog obroka popijte vode za bolju apsorpciju nutrijenata, a kad pomislite da želite nešto slatko – popijte vode. Osim što vas može zasititi u kriznom trenutku, voda čisti organizam, ali i pomaže u borbi s celulitom. Nakon toga počnite vježbati i polako povećavajte intenzitet treninga ako nemate snage odmah krenuti agresivno.

mrsavljenje1

Razmišljajte o svemu što radite – planirajte unaprijed i što se tiče obroka i što se tiče rasporeda treninga, budite koncentrirani i dok jedete i dok vježbate, vidjet ćete da ćete nakon toga biti puno zadovoljniji sobom, a istopljeni kilogrami ostat će takvi dok god se pridržavate svog režima.

Foto: Shutterstock, Lululemon.com

0