Kako ojačati imunitet prirodnim putem

S promjenom godišnjih doba i dolaskom hladnijih temperatura javljaju se sezonske prehlade i viroze kojima često pridonosi oslabljeni imunitet. Kako do takvih situacija ne bi došlo, potrebno je ojačati imunitet, a to je najbolje učiniti prirodnim putem uz ovih par jednostavnih savjeta.

001-im

Neispavanost, osim neraspoloženosti, povećava rizik od raznih bolesti. Naše se tijelo tijekom noći oporavlja, pa će kvalitetan san imunitetu dati vremena da se pripremi za sljedeći dan. Ako već ne spavate osam sati svaku večer, vrijeme je da počnete, a vikendom ili kada ste u mogućnosti, odspavajte i koji sat duže, vaš organizam će vam biti zahvalan.

002-im

Povećajte unos probiotika koji imunološkom sustavu pomažu u borbi s raznim virusima i ostalim napadima na organizam. Osim u jogurtu i kefiru, probiotici se nalaze i u ukiseljenom povrću. Drugim riječima, sljedeći put kada vas mama ili baka nutkaju zimnicom, poslušajte ih, ipak su one uvijek u pravu.

003-im

Pravilna prehrana pomoći će vašem organizmu u bržem i efikasnijem oporavku. Izbacite procesiranu hranu i šećer i jedite više povrća i voća. Povrće poput brokule, kupusa, kelja i prokulica neka se češće nade na vašem tanjuru, kao i voće i povrće iz organskog uzgoja za prirodnu dozu vitamina.

004-im

Tjelovježba doprinosi općem zdravlju organizma, međutim kada vladaju viroze i prehlade, najbolje je tjelovježbu držati umjerenom kako organizam ne bi trošio energiju na obnovu mišića i time otvorio put virusima. Zato predlažemo da duge i naporne kardio vježbe ostavite za toplije dane. Kako ipak ne biste zanemarili tjelesnu aktivnost, predlažemo yogu i slične vježbe manjeg intenziteta uz koje ćete ostati u formi.

Foto: Wildfox, Shutterstock

0