Najlakši mogući način za rješavanje problema s težinom

prva tekst

Sigurno vam je već muka od raznih savjeta i prijedloga za gubitak kalorija i kilograma koje svakodnevno čitate na raznim portalima, u novinama i časopisima. Ipak, ovdje se ne radi ni o kakvim dijetama niti tabletama i vitaminima koji bi vam potencijalno mogli pomoći u mršavljenju već o nečemu bez čega jednostavno ne možete, a u ovom je slučaju to jedna od najkorisnijih metoda za topljenje kilograma. Riječ je o spavanju. Tijekom sna tijelo se opusti, zaboravimo na probleme i brige, smireni smo i ništa nas ne muči. Kako točno spavanje pomaže u rješavanju najčešćeg ženskog problema, otkrijte u nastavku.

spavanje

Hormon stresa
Mnogi smatraju kako se izlaganjem stresu ujedno izlažu i gubitku kilograma. To nije točno. Prevelika količina kortizola (hormona stresa) oštećuje nadbubrežne žlijezde što negativno utječe na probavu i metabolizam tijela. U takvoj situaciji povećava se razina šećera u krvi, a kortizol uzrokuje pohranjivanje masti, osobito oko trbušnog područja. Hormon stresa zapravo signalizira tijelu da skuplja i zadržava masne naslage. Tijekom spavanja niste suočeni sa stresom niti vas muči unutrašnji nemir zbog čega mirnoća i opuštenost tijekom sna imaju veliku ulogu u sagorijevanju kalorija.

Hormon gladi
Nedostatak sna povećava količinu hormona grelina u tijelu. Što je veća razina tog hormona, osjeća se veća glad. Riječ je o tome da on uzrokuje želju za ugljikohidratima, šećerom i kofeinom. Proizvodi se u želucu, cirkulira putem krvotoka, a detektira ga mozak. Također, manjak sna i iscrpljenost povezani su s još jednim hormonom, a to je hormon leptin koji vam daje osjećaj sitosti tj. ‘prenatrpanosti’. Nedostatak sna dovodi do nedostatka leptina. Zaključno s ovime, činjenica je da ćete zbog nedostatka sna osjećati veću glad, a ujedno nećete moći biti ni siti.

tekst

Hormon za sagorijevanje kalorija
Hormon glukagon je odgovoran za sagorijevanje ugljikohidrata i masti kao i za njihovo korištenje radi energije. Njegova najbitnija zadaća je povećanje glukoze u krvi, a djeluje tako da koristi zalihe masnoća. Nedostatkom sna smanjuje se razina ovog hormona bez kojeg je uistinu jako teško izgubiti na težini. Kako biste povećali oslobađanje glukagona jedite hranu bogatu proteinima te izbjegavajte namirnice koje sadrže ugljikohidrate. Glukagon potiče lučenje inzulina čija je funkcija suprotna od funkcije glukagona; inzulin stvara masnoće i skladišti ugljikohidrate.

Foto: Free People, Wild Fox

 

0