Kako izbjeći opasne posljedice cjelodnevnog sjedenja

sjedenje (7)

U modernom vremenu u kojem živimo, sjedimo i više nego što trebamo. Istraživanja su pokazala da se povećao broj kroničnih bolesti potaknutih sjedenjem. Sjedenje je odgovorno za visoki krvni tlak, povećanu razina kolesterola, šećera i naposljetku problem prekomjerne težine. Posljedice sjedenja nisu samo loše za naše zdravlje nego i za naš izgled. Da bi mišići ojačali i očvrsnuli potrebno je svakog dana izdvojiti barem malo vremena za rastezanje ili tjelovježbu. Nemojte zanemariti ni pauze na poslu i vrijeme koje provodite sjedeći. Donosimo nekoliko savjeta kako umanjiti posljedice sjedenja, pokrenuti metabolizam i učvrsnuti mišiće.

Trening
Za zdravo tijelo i dobar izgled potrebno je vježbati svaki dan. Ako ste osoba koja ne voli grupne treninge ili si ih ne možete priuštiti, uvijek postoji mogućnost vježbanja kod kuće. Na internetu su dostupne različite tjelovježbe od kojih ćete sigurno pronaći neke koje odgovaraju upravo vama. Bitno je odvojiti barem pola sata dnevno za vježbanje. Nemojte se izvlačiti kako nemate vremena ili volje, natjerajte se jer ćete se nakon treninga bolje osjećati i još bolje ćete spavati.

sjedenje (2)
Vježbajte i ako niste na treningu
Umjesto lifta koristite stepenice. Do posla se nemojte voziti cijelim putem, iskrcajte se ili parkirajte malo dalje kako biste mogli šetati barem 15 minuta prije nego sjednete na svoje radno mjesto. Iskoristite svaki trenutak da se aktivirate i pokrenete. Kada vam pređe u naviku znati ćete da ste na dobrom putu.

Jedite proteine
Proteini su neophodni za zdravlje. Oni su najbolje hrana za mišiće i neophodni su za funkcioniranje tijela. Osim u mesu nalaze se u ribi, jajima, mahunarkama, svježem siru i jogurtu, lisnatom povrću, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama. Našem tijelu treba puno više vremena da probavi proteine te da ih razgradi i iskoristi. Zbog toga tijelo troši više kalorija, a suvišni kilogrami unosom proteina počinju se lagano topiti. Uzimajte ih svaka tri sata u malim količinama.

sjedenje (1)
Pijte vodu
Većina ljudi ne pije dok ne osjeti žeđ stoga se nerijetko događa da organizam dovedu u početno stanje dehidracije. Vodu treba piti čak i onda kada nismo žedni jer je našem tijelu svaki dan potrebno onih poznatih osam čaša vode. Ako vježbamo ta brojka se naravno i povećava. Bez vode nemoguće je detoksicirati organizam i izbaciti štetne tvari, a bez detoksikacije nema ni gubitka kilograma. Osim toga voda pomaže u proizvodnji novih stanica, a djeluje i na ljepotu naše kože.

Iskoristite pauze
Ako radite u sjedećem položaju ustanite se i prošetajte barem svakih sat vremena. Nakon samo 20 minuta sjedenja povećava nam se razina šećera i inzulina stoga je ustajanje prijeko potrebno za našu probavu, mišiće i mentalno zdravlje. Iskoristite i pauze tijekom posla za rastezanje nogu, ruku, gležnjeva, podizanje koljena. Mnogo je kratkih vježbi koje možete raditi bez da ustajete sa stolca, a koji će vam pomoći da izdržite dan.

sjedenje (4)

Foto: Prada, Nike, Shutterstock

0