Znate li koliko prehrana utječe na hormone?

Znate li koliko prehrana
utječe na hormone?

@framboisejam

@framboisejam

Svako razdoblje u životu žene ima svoju specifičnost, a kod žene je zdravstveni status direktna posljedica njezinog hormonskog statusa. Neuravnotežno stanje estrogena i progesterona nerijetko je realnost u mnogim zdravstvenim stanjima u životu žene, a prirodni izostanak estrogena nakon prestanka funkcije jajnika u razdoblju postmenopauze dodatan je signal da treba početi voditi više računa o svojom zdravlju. Kakva je veza hormona i hrane? Što narušava hormonski status i dovodi do upale?

@framboisejam

@framboisejam

Trans-masne kiseline (djelomično hidrogenizirane biljne masti)

Najveći su krivci za pojavu bolesti srca i krvnih žila, povišenje koncentracije ukupnog i LDL te smanjenje koncentracije HDL kolesterola. Dovode se u vezu s kancerogenezom, dijabetesom, autoimunim bolestima… A razlog je u tome što njihov unos prehranom rezultira uvođenjem totalnog kaosa u hormonsku ravnotežu ženskog zdravlja. Ove masti značajno narušavaju stanično-membranske strukture te se njihovom iskorjenjivanju iz prehrane treba definitivno detaljnije i sustavno posvetiti. Fast-food restorane treba izbjegavati upravo zbog trans-masti, a ne zato što je hrana visokokalorična! Slani štapići, čipsevi, gotove torte i kolači, većina pekarskih masnih proizvoda sadrži trans-masne kiseline.

Većina slatkih masnih kupovnih keksa sadrži u svom sastavu djelomično hidrogenizirane biljne trans-masti. Jeftini margarini i čvrste biljne masti koje obiluju trans-mastima dovest će do stvaranja vazokonstriktivnih tvari koje bi mogle izazvati grčeve.

@framboisejam

@framboisejam

Dodani šećeri i rafinirani ugljikohidrati

Pazite na sveprisutne dodane šećere u obliku jednostavnih ugljikohidratnih šećera. Metabolička upala i inzulinski harikiri događa se svaki put kad jedemo slatko, a pritom ne unosimo kvalitetne masti i proteine. Poznata nam je situacija da je čežnja za šećerima poslije takvog zalogaja još veća. Hrskave pahuljice za doručak; kruh sa ‘zdravim’ pekmezom, sve se svede na isti poražavajući učinak na pojavu simptoma. I onda ste u deficitu s proteinima i jednostruko nezasićenim mastima, koji su nerijetko u drugom planu.

@framboisejam

@framboisejam

Nedostatan unos vlakana, antioksidanasa, mineralnih tvari + prehrana temeljena na škrobu

Kulturološki je to šok, jer su nas uglavnom učili da uz obrok jedemo puno kruha; da uz meso i ribu jedemo pečeni krumpir i tjesteninu i slično. No hormonska ravnoteža ne treba umrežene molekule glukoze (škrob) u količinama koje bi, primjerice, bilo indikativno uzimati ako se spremate na trening. A vi ćete eventualno odraditi kavu, neki laganiji kućanski posao ili pogledati kakav film. I rezultat će biti metabolička kaskada reakcije koju ćete primijetiti kao ‘bubrenje’, napuhnutost, debljanje, nedostatak energije… Zavolite zeleno, ljubičasto, narančasto; ne samo u salatama, već i u smoothiejima, nabujcima, varivima… Prisjetite se da i lisnato povrće te kupusnjače sadrže ugljikohidrate, a ne samo škrobaste namirnice. Pritom ćete u svoj organizam unijeti i magnezij, mineralnu tvar koja je neophodna za rad mišića, opuštanje živčanog sustava, ali i za odvijanje osnovnih metaboličkih reakcija.

Sljedeće tri važne točke pronađite na stranici Sretna.hr.

Foto: Instagram @framboisejam

Učitati još
Zatvori