Hit metoda treninga iz 80-ih vraća se na velika vrata. Obožavala ju je velika Jane Fonda
Hit metoda treninga iz 80-ih vraća se na velika vrata. Obožavala ju je velika Jane Fonda

Hit metoda treninga iz 80-ih vraća se na velika vrata. Obožavala ju je velika Jane Fonda

Jesu li i vaše majke imale VHS kazete s nekom vrstom fitnes treninga na njima? Obično bi je upalile u jutarnjim satima i u udobnosti vlastitog doma odradile energičan trening. Ako je odgovor potvrdan, vjerojatno je bila riječ o step aerobiku koji je bio hit metoda treninga u osamdesetima. Najveće sretnice imale su kazetu s Jane Fondom, koja je u neonskom bodiju pokazivala vježbe i glasno bodrila sve žene koje su vježbale uz nju. Čini se, pak, da upravo step aerobik vraća slavu koju je imao osam desetih i devedesetih prošlog stoljeća. Ako ste vjerni korisnik TikToka sigurno ste naišli na videe s hashtagom #stepperton. Naime, modernizirani satovi step aerobika trenutno su jedna od najpopularnijih metoda koja ne samo da je efikasna, nego i zabavna.

Ako želite odlazak u teretetanu koji vam ne pada teško, koji je dinamičan i zabavan, step areobik odnosno stepperton je zapravo trening za vas. Ovo je klasičan kardio trening visokog intenziteta. Kombinira korake penjanja, skakanja i plesa na prenosivoj platformi s energičnom glazbom, stvarajući intenzivnu kardio rutinu koja istovremeno poboljšava kondiciju i koordinaciju. Ovi pokreti angažiraju glavne mišićne grupe, poput kvadricepsa, gluteusa i listova, dok istovremeno poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje.

Step it up

Jedna od najvažnijih karakteristika step aerobika je njegova prilagodljivost. Bez obzira na to jeste li početnik ili imate dugogodišnje iskustvo vježbanja i odlaska u teretanu, step aerobik je pogodan za svakog. Možete prilagoditi intenzitet i kompleksnost pokreta prema svojim mogućnostima. Osim što sagorijeva kalorije, ovaj trening pozitivno utječe i na vaše mentalno zdravlje. Da da, znanstveno je dokazano da svaka vrsta tjelesne aktivnosti poboljšava mentalno zdravlje, ali step aerobik je zabavan i instantno podiže razine endorfina. Zašto? Zato što ujedno vježbate i plešete.

Cijeli trening je zasnovan na plesnim rutinama usklađenih prema playlisti, a sve to uz korištenje samo jedne aerobne stepenice. Nadalje, step aerobik nije samo fizička vježba, već i mentalni izazov. Usklađivanje koraka s ritmom glazbe zahtjeva koncentraciju i koordinaciju, što može poboljšati vaše mentalne vještine i fokus. Ako tražite nov način vježbanja koji će vas izazvati i osvježiti, step aerobik je odličan izbor.

Tekst je preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Instagram (@britmanuela), TikTok (@jakictwins@juliusburphy)

Učitati još
Zatvori