Jeste li čuli za LISS trening? Voljet će ga čak i oni koji mrze kardio
Jeste li čuli za LISS trening? Voljet će ga čak i oni koji mrze kardio

Jeste li čuli za LISS trening? Voljet će
ga čak i oni koji mrze kardio

Dobar tjedan, što se tiče treninga, bio bi onaj u kojem balansirano odrađujemo treninge snage, kardio i adekvatno se odmaramo. Ovaj kardio dio, ipak, mnogima je najmanje drag. Takvi treninzi često su visokog intenziteta i vrlo su zahtjevni. Ne čudi, stoga, što nisu svi zagrijani zbog njih. Bilo da im zbog takvih treninga pate zglobovi ili ih naprosto demotivira kada shvate da su im preteški, kardio se često nađe na crnoj listi mnogih. Ipak, postoje oblici kardio treninga koji su jednako efektivni, a čak ih i mrzitelji kardio treninga vole. Jedan takav je i LISS trening odnosno Zone 2 cardio.

No što je zapravo LISS trening (low intensity steady-state)? Poanta je da vam ubrzaju otkucaji srca i da budu negdje između 60 i 70% maksimalnih te da budu uravnoteženi bez prevelikih skokova i padova. Cilj je da vam srce brže “pumpa”, ali tempom koji možete održavati. Kada dosegnete tu razinu primijetit ćete da ste zapuhani, ali još uvijek ćete moći razgovarati.

LISS trening_Unsplash

LISS metoda je odlična i zato što bilo koju vrstu kardio treninga možete pretvoriti u nju. Bilo da trčite, hodate, rolate, vozite bicikl ili plivate, sve to može postati LISS trening. Bitno je samo da radite aktivnost s kojom možete održati otkucaje srca ubrzanima.

Zašto je LISS dobar?

Iako se na prvu možda čini prelagano, ovakav trening ima mnoge benefite, a samo jedan od njih je i manji pritisak na zglobove. Osim toga, ovaj tip treninga poboljšava srčano zdravlje i zapravo se radi o aerobnom treningu. To znači da tijekom treninga naše tijelo koristi kisik kako bi stvorilo energiju koja je potrebna našim mišićima. Upravo za aerobne treninge istraživanja su pokazala kako povećavaju razine dobrog kolesterola, a i pomažu kardiovaskularnim pacijentima.

LISS trening poboljšava izdržljivost i što se više bavite njime to ćete duže moći trčati, hodati, plivati… Na kraju, s obzirom na to da ovakvim tipom treninga poboljšavamo sposobnost organizma da koristi i dostavlja kisik tamo gdje treba, i kada radimo druge vježbe imat ćemo više snage i trenirat ćemo efikasnije.

LISS trening_iStock

Je li LISS dobra metoda za mršavljenje?

LISS trening pomaže nam poboljšati sastav tijela, odnosno smanjiti udio masti. Ovaj tip treninga može se izvoditi svakodnevno i samim time kretat ćete se više, a to je uvijek plus i pridonosi sveopćem zdravlju organizma. Ovakav tip treninga održiviji je od treninga visokog intenziteta te je vjerojatnije da ćete ostati uporni jer ćete u treningu uživati i nećete se mučiti. Ako tek krećete s treninzima idealno je da oni traju 20 do 30 minuta, a polako možete napredovati i do sat vremena. Ipak, ako vam je cilj brže gubljenje kilograma, vježbe snage s utezima i treninzi visokog intenzi su odabir.

Foto: iStock, Unsplash (Tyler Nix),

Učitati još
Zatvori