Budite IN SHAPE: Kroz osam radionica do promjena životnih navika u perimenopauzi i menopauzi
Budite IN SHAPE: Kroz osam radionica do promjena životnih navika u perimenopauzi i menopauzi

Budite IN SHAPE: Kroz osam radionica do promjena životnih navika u perimenopauzi i menopauzi

Nakon 40.-te godine ženski organizam prolazi kroz intenzivne promjene, ponajprije hormonalne, ali i fizičke i mentalne, pa je promjena životnih navika neizbježna. No žene često nisu sigurne kako i odakle s njima krenuti. Općenite informacije o perimenopauzi i menopauzi, o simptomima i promjenama koje nastupaju, pronalaze se već jednostavnim pretraživanjem interneta, ali konkretne savjete (i primjere!) mogu dobiti tek od onih kojima je žensko zdravlje područje rada ili od žena koje su kroz isto razdoblje već prošle.

Kineziologinju Lejlu Dizdarević iz IN SHAPE Studija klijentice nerijetko pitaju za savjet o tome kako trenirati s početkom perimenopauze, što jesti, kako zadržati mladolikost lica i tijela… Stoga je ponukana njihovim interesom i vođena željom da svojim klijenticama, ali i svim zainteresiranim ženama, da konkretne informacije, Lejla osmislila projekt IN SHAPE u kojemu kroz osam radionica kineziolozi i liječnici uživo odgovaraju na sva pitanja i nedoumice vezana za ulazak u perimenopauzu i menopauzu.

IN SHAPE projekt
Lejla Dizdarević

Kad kreće IN SHAPE projekt?

Projekt predstavljen na uvodnom predavanju u IN SHAPE Studiju počinje u listopadu ove i traje do lipnja 2024. godine, a zanimljivo je kako će rezultati projekta biti i dio istraživanja Lejle Dizdarević za doktorski rad na Kineziološkom fakultetu o utjecaju različitih modaliteta treninga jakosti na antropološki status perimenopauzalnih žena.

”Radionice i teme kojima se na njima bavimo kreirane su kroz moj dosadašnji rad i želju da pomognem ženama u njihovim fizičkim, mentalnim i hormonalnim promjenama, jer sam osjetila kako je ovo još uvijek tabu tema u Hrvatskoj. Na projektu će sudjelovati dugogodišnji partneri, liječnici i profesori, priznati stručnjaci s kojima sam već surađivala na brojnim društveno-socijalnim temama”, govori Lejla Dizdarević o upravo predstavljenom projektu.

IN SHAPE projekt

Edukativne radionice

Prva radionica održat će se u listopadu, a na njoj će endokrinologinja  Davorka Herman Mahečić govoriti o promjenama hormonalnog statusa i njihovom utjecaju na psihosomatski status žena u perimenopauzi i menopauzi. Pridružit će joj se kineziologinja Cvita Gregov, te objasniti utjecaj različitih oblika i metoda treninga na hormonalni i psihosomatski status.

Na drugoj radionici u studenom razgovarat će se o treninzima i kineziterapiji za zdjelično dno, a na njoj će sudjelovati ginekologinja i kineziologinja, dok je u siječnju na rasporedu radionica o prehrani žena u perimenopauzi i menopauzi. Nutricionistici Martini Dadić na siječanjskoj će se radionici ponovno pridružiti kineziologinja Cvita Gregov te objasniti kako različiti oblici treninga djeluju na sastav tijela, odnosno ”smanjenje masti”.

IN SHAPE projekt

Uz fizički, tu je i mentalni trening

Veljača zove toplije dane i s dolaskom proljeća veću fizičku aktivnost na otvorenom pa kako bi je dočekale spremne, na radionici će se s kineziologinjom Tatjanom Trošt Bobić razgovarati o pokretljivosti, ravnoteži i stabilnosti u perimenopauzi i menopauzi, ali i kako bodyweight vježbama unaprijediti status koštano-zglobnog sustava.

Psihologinja Renata Barić u ožujku vodi kroz disanje i mentalni trening za žene u perimenopauzi i menopauzi, a u travnju se ponovno s endokrinologinjom Davorkom Herman Mahečić govori o inzulinskoj rezistenciji, koliko se ona mijenja s dobi i može li se na nju utjecati treningom. U svibnju se posvećujemo majkama i bakama, pa će fokus biti na konkretnim savjetima kako odgojiti dijete sa zdravim navikama u čemu će glavnu riječ imati pedijatrijska neurologinja Monika Kukuruzović i kineziologinja Sanja Šalaj.

IN SHAPE projekt

Gdje se prijaviti?

Ciklus radionica završava u lipnju kad će dermatologinja Snježana Kramarić govoriti o tome kako nedostatak estrogena utječe na status lica, a profesorica Jelena Batić dati savjete kako zadržati mladolik ten i nakon 40-te godine života.

Radionice u trajanju od 90 minuta održavat će se jednom mjesečno u IN SHAPE Studiju na zagrebačkim Vrbanima, a sve zainteresirane žene više informacija mogu potražiti na LINKU. Cijena pojedine radionice je 50 eura, dok je za žene koje žele odslušati cijeli ciklus jedna radionica gratis (7+1).

IN SHAPE projekt – cilj

Cilj projekta jest osvijestiti žene i pomoći im da bolje razumiju promjene kroz koje prolaze ili će tek prolaziti, te da ih dočekaju spremne. Važnost projekta u kojem znanost podupire praksu dosad su prepoznali Lidl, Jamnica, Philips, Dermalogica & Dermacare, te Perutnina Ptuj Pipo koju su pružili potporu projektu.

Foto: Martina Kenji
Tekst: Lucija Biondić

Učitati još
Zatvori