Trener Fit Medo otkrio nam je 20 fitness činjenica koje trebate znati
Trener Fit Medo otkrio nam je 20 fitness činjenica koje trebate znati

Trener Fit Medo otkrio nam je 20 fitness
činjenica koje trebate znati

Ljeto samo što nije, stoga brojni vježbači zadaju posljednji udarac kilogramima prije nego što pokažu svoja isklesana tijela na plažama, a mnogima u tome pomaže osobni trener Fit Medo koji je odlučio s nama podijeliti 20 čestih pitanja koje mu postavljaju klijenti te s kakvim razmišljanjima ljudi se susreće u teretanama.

Fitness činjenice koje Fit Medo želi da znate

1. Proteinski napitci su “kemija”?

Proteini nisu “kemija”. Izvor proteina su ili sirutka ili mliječni izvori ili biljni izvori proteina. Dakle isključivo prirodni izvori se koriste kod izrade proteinskih napitaka. Proteini su zapravo hrana, a ne “kemija”.

2. Whey je zamjena za obrok?

Whey protein nije zamjena za obrok, on je dodatak obroku, tj. suplementacija. Niskokaloričan dodatak obroku koji se najčećše konzumira nakon treninga i ne može zamjeniti kompletan obrok. Njemu je osnovna zadaća regeneriati mišićne stanice nakon napora.

3. Broj na vagi jedino je mjerilo uspjeha?

Broj na vagi može biti samo orjentacija, jer svaki čovijek ima drugačije polazišne točke, zato se i govori o rekompoziciji tijela koja unutar iste tjelesne težine radi promjenu sastava tijela i broj na vagi tu može biti promjenjiv i stabilan, a tijelo se može mijenjati. Mišići su, da se tako izrazim, “teži” od masti na vagi. Odnosno, u pitanju je gustoća tkiva, a mišićno tkivo je gušće.

4. 1kg masti jednako je 1kg mišića?

Težinski da, ali volumenski mast zauzima tri puta više mjesta od iste težine mišića. To vizualno daje ogromnu razliku, a vaga može pokazivati isti broj.

Fit Medo

5. Jedna mjerica proteina ne više!

Navedeno na pakiranjima je općenita doza kategorizirana prema standardima kontrole prehrambene industrije, naravno da se razlikuju po individiulanim potrebama svake osobe. I ne treba predstavljati isključivu mjeru jednaku za svakoga.

6. Izbjegavanjem obroka ostavljamo prostor u danu za nedozvoljene obroke ili alkohol?

To može biti jednokratna S.O.S. varijanta ako se situacije ne mogu izbjeći, ali nikako ne može biti pravilo programirana prehrane. Doslovno jedan dan možete napraviti manji unos kalorija u ishrani da bi ostavili određen prostor za neplanirane unose. To ne može biti pravilo, jer taj dan niste unijeli niti proteine niti ugljikohidate u količini koja je programirana.

7. Zobene pahuljice su zdravi izvor ugljikohidrata?

Zobene pahuljice su zdravi izvor ugljikohidrata, ali isto tako mogu biti visokokalorične  uz dodatke orašastih plodova, kikirikja, voća… Treba paziti koliko obrok sa zobenim pahuljicama na kraju zaista ima kalorija.

8. Voće deblja – da ili ne?

Voćni šećer je takodjer šećer na kraju i treba ga se tako i tretirati u planovima ishrane. A izvor vitamina i minerala u voću je danas upitan i teško ga je zapravo konkretno izračunati. Koliko je vitamina C u lubenici kad ne znamo kakva je lubenica (u kojoj fazi transporta i ponude).

9. Zdrave masti, koliko?

Oprez! One jesu zdrave, ali imaju strahovito puno kalorija, jedan gram masti ima 9 kalorija i definitvino unos mora biti strogo kontorliran u izračunu. Ne mogu se jesti u nedogled.

Fit Medo

10. Hidracija i pijenje (konzumacija tekućine ) vode nije isto.

Hidratacija podrazumijeva dovoljan broj elektrolita/minerala u tekućini koju unosimo i njihov balans u organizmu. Ako je odnos elektrolita u disbalansu, a mi pojačamo unos tekućine dolazi do usporavanja organizama i još veće dehidracije sto može biti opasno i dovesti do grčenja mišića.

11. Soli zadržavaju vodu – od toga sam debela!

Soli se samo vežu na masti i šećere onda da, sol će vezati dodatnu količinu vode, ali ako ste na zdravim namirnicama koje nemaju rafinirane šećere i masti dapače, soli će imati ulogu hidratacije organizma, a ne značajnog zadržavanja vode.

12. Ovulacija kod žena razlog za dugoročno debljanje?

Ovulacija se događa periodično u mjesecu i nikako ne može biti razlog kontinuiranog dobivanja prekomjerne težine.

13. Štetnost zero pića je manja od onih sa šećerom?

Ako se ta tvrdnja odnosi na vrijednost kalorija u zero piću u odnosu na ona koja su sa šećerima onda možemo reći da je definitivno manje kalorična. Ali štetnost je potpuno jednaka. Sintetski šećeri bez obzira sto nemaju kalorija štetno djeluju na organizam – dokazano!

14. Je li magnezij dovoljan kod upale mišića?

Magnezij je jako bitan mineral za neuromišićnu relaksaciju, tj. opuštanje neuromišićnog sustava, no nije dovoljan kod velike upale mišića. Tada se preporučuje dodatak protuupalnog sredstva (savjetovati se s farmaceutom) uz magnezij i pojačani unos tekućine. (Naravno ovisi o težini upale, više puta tijekom dana).

15. Jesu li juhe zdrave?

Da, jesu, ali i one mogu biti visokokalorične, najbolje je konzumirati bistre povrtne juhe koje i jesu najmanje kalorične. Kalorične juhe su juhe guste konzistencije npr. juha od gljiva, rajčice, tikvica, špinata…. Zdrave jesu, ali imaju puno kalorija.

Fit Medo

16. Spadaju li pileći/pureći ćevapi u dijetalnu prehranu?

Da ako je mljeveno meso birano, znači od purećeg i pilećeg filea. Već ponuđeno u trgovinama također ima više kalorija jer je obrađeno s dodatnim masnoćama.

17. Je li vam potreban fitness trener za ostvarivanje rezultata?

Uz fitness trenera je uvijek dobro nadograditi postojeće rezultate. Početnicima je osobni trener ključan za pravilno izvođenje vježbi, a kasnije za probijanje vlastitih maksimuma. Trener je tu i kao velika motivacija i jedna vrsta psihologa što uvelike pomaže u procesu.

18. Gubitak masti i dobivanje mišićne mase u isto vrijeme?

Apsolutno da, statistički i znanstveno dokazana tvrdnja, a protokole možete pratiti na profesionalnim dijagnostičkim uređajima za mjerenje sastava tijela.

19. Možemo li biti ovisni o vježbanju?

Da, i u redu je ako ovisnost nije prerasla u opsesivnu, jer ništa što je pretjerano nije dobro.

20. Ovisnost o računanju kalorija?

Izračun uvijek mora biti unutar stvarnih dnevnih kalorijskih potreba koje nisu svaki dan jednake i ne treba prejerivati u kalkulacijama.

Fit Medu možete pratiti ovdje.

Foto: Toni Mijač

Učitati još
Zatvori