Jeste li čuli za exercise snacking? Efektivan način treniranja za one koji nemaju vremena
Jeste li čuli za exercise snacking? Efektivan način treniranja za one koji nemaju vremena

Jeste li čuli za exercise snacking? Efektivan način treniranja za one koji nemaju vremena

Ako razmišljate kako biste trebali početi vježbati, niste jedini. Također, ako ste od onih koji nikako da stvarno i počnu, možda je problem u tome što ste svjesni da će vam to oduzeti izvjesno vrijeme. Nisu svi spremni na to i nisu svačije okolnosti iste. Netko zaista nema vremena za provođenje po sat vremena u teretani nekoliko puta tjedno. Tu dolazimo do jednog od najnovijih fitness trendova. U pitanju je exercise snacking.

Da, da zvuči malo čudno, ali zapravo se radi o kratkim vježbama koje radite tijekom dana. One mogu trajati od 20 sekundi do 10 minuta. Poanta je da ih radite kada imate malo vremena, a zapravo kada se sve zbroji na kraju dana ispada da ste odradili cijeli trening. Ovakav način treniranja odličan je za početnike i sve one koji trebaju stvoriti naviku vježbanja. Također, odličan je ako vam nedostaje motivacije jer ćete se kretati i zapravo se osjećati kao da ste nešto postigli, umjesto da si zamjerate što niste otišli u teretanu. Ako ste, pak, već iskusan vježbač, držite se svoje rutine, a exercise snacking ostavite za dane kada nemate vremena ili za putovanja.

Dokazano djeluje

Exercise snacking bio je i tema nekoliko istraživanja. Jedno je pokazalo kako 20 sekundi brzog pedaliranja na sobnom biciklu poboljšava rezultate aerobnog vježbanja za 9% kod inače neaktivnih ljudi. Druga studija, pak, proučavala je dvije grupe ljudi. U prvoj grupi su hodali tri puta dnevno po 10 minuta, a u drugoj jednom po 30 minuta. Rezultati su bili isti.

Exercise snacking – kako krenuti?

Jednostavno je. Ako imate pet minuta slobodnog vremena, možete napraviti rundu exercise snacking vježbi. Primjerice, dok ujutro čekate da zakuha voda za kavu, radite čučnjeve. Ako na radiju krene pjesma koju volite, zaplešite da si podignete puls. Ako živite u zgradi koja ima lift, izbjegavajte ga i koristite stepenice. Ako se, pak, ne želite oznojiti negdje vani i tijekom dana, svaki puta kada se idete tuširati, pet minuta prije vježbajte.

Ovakav princip vježbanja odličan je za sve koji imaju sjedilački način života. Ako sjedite po cijele dane, svakih sat vremena uzmite kratku pauzu i napravite nekoliko čučnjeva, trbušnjaka ili nečeg trećeg.

Baš zbog svoje prilagodljivosti exercise snacking je toliko popularan – lako ga je uklopiti u svaki dan i svaki životni stil.

Foto: Instagram (@keziacook)

Učitati još
Zatvori