Saznajte koji je tip vašeg tijela prema Ayurvedi

Ayurveda svoju teoriju temelji na postojanju 5 elemenata – prostor (eter), vjetar, vatra, voda i zemlja – i njihovom međusobnom prožimanju unutar čitave kreacije, pa tako i samog čovjeka. Kombinacijom 5 elemenata nastaju 3 osnovne biofiziološke energije, koje se u čovjeku manifestiraju kao konstitucijski tipovi – doše.

Kada se tek rodimo, naša energetska konstitucija je nenarušena, i to cjelovito stanje prvobitne konstitucije naziva se prakriti. Prakriti predstavlja našu stvarnu prirodu. Nasuprot prakriti stoji vikriti – naša sadašnja, životnim iskustvima oblikovana energetska konstitucija, koja predstavlja stupanj zastranjenja od naše izvorne konstitucije. Ajurvedske metode liječenja i prevencije usmjerene su k vraćanju čovjekove biofiziologije u prvobitno stanje, jer nesklad doša, prema Ajurvedi, rezultira oboljenjem.

Tri osnovne doše su: vata, pitta i kapha. Vata doša je kombinacija etera i zraka, pitta – vatre i vode, a kapha – vode i zemlje.

Vata

Prevladavajući elementi vata konstitucije su eter & zrak, pa je vata pokretačka snaga, odgovorna za sve u tijelu što nije statično, poput disanja, emocija (nervni sistem), apsorpcije i izlučivanja tvari… S obzirom na to da je mobilna, vata predstavlja životnu energiju i utječe na druge dvije doše, zbog čega je neuravnotežena vata najčešći uzrok većine oboljenja.

Vata tipovi izuzetno su aktivni i umom i tijelom te su često u pokretu. Vata je smještena u debelom crijevu, pa je glavni simptom disbalansa vate vezan uz višak plinova. Ostali simptomi poremećene vate su suha koža i kosa, bore i pucketanje u zglobovima. Poremećena vata uzrokuje razne probleme sa ženskim reproduktivnim organima, poput cisti na jajnicima i problema s ciklusom.
Vata u disbalansu se na psihičkom planu izražava kroz loše raspoloženje, nervozu i depresiju. Prisutan je i pad samopouzdanja, kao i gubitak pamćenja.

Vata tipovima se preporučuje topla, masna i začinjena hrana. Okusi koji im odgovaraju su slatko, kiselo i slano. Trebali bi izbjegavati kupusasto povrće, a sirovo konzumirati isključivo marinirano ili poliveno odgovarajućim dresingom. Posebno im je kontraindiciran grah, a od masnoća im se preporučuju maslo i sezamovo ulje. Vata se umiruje obilnim količinama vode, laganim fizičkim radom poput šetnji, toplom hranom, pićima i odjećom te aktivnom interakcijom s drugim ljudima.

Pitta

Pitta u sebi kombinira naizgled nespojive elemente vatru & vodu, no kako je odgovorna za metaboličke procese u tijelu, ti se elementi međosobno nadopunju, smirujući jedan drugog prema potrebi. Pitta je sila koja kontrolira žlijezde, hormone, probavu, temperaturu, imunitet, osjećaj gladi i žeđi te kvalitetu kože. Na mentalnom planu određuje inteligenciju tj. kako ćemo percipirati svijet oko sebe. Primarno je prisutna u tankom crijevu te u očima, krvi i limfi, a uobičajeni pokazatelji pitte u disbalansu su problemi s kožom, pretjerano znojenje, kardio-vaskularne bolesti, čirevi, groznice te razne upale.

Pitta tipove inače karakteriziraju snažna volja i određena doza stalno prisutne nervoze i nestrpljivosti, pa kada su u disbalansu, stvarno znaju biti nepodnošljivo neugodni. Pittu u disbalansu ćemo lako prepoznati – oči su joj crvene, pristuno je blijedilo lica i sklona je sukobima. Pitta doši odgovara hladna, sirova hrana, s puno zelenog povrća. Okusi koji se preporučuju su slatko, gorko i trpko. Žitarice, voće i mliječni proizvodi su joj od pomoći, dok će previše soli, ulja, alkohola i crvenog mesa pittu odvesti u neravnotežu.

Pittama se savjetuje da redovito vježbaju, po mogućnosti u prirodi. Trebali bi jesti polako, povremeno postiti te izbjegavati ljutu hranu. Odgovaraju im hladna pića, koja smiruju vatru. Za njih je bitno da provode vrijeme sa svojom obitelji koja ih smiruje te bi za njihovo psihičko zdravlje bilo dobro da rade na vodećim pozicijama.

Kapha

Kapha je, kao kombinacija zemlje & vode, najstabilnija od triju energija. Odlikuje se velikom snagom i otpornošću. Prebiva primarno u plućima, a zadužena je za podzmazivanje i vlaženje tkiva, organa i zglobova. Odgovorna je za zdravlje i održavanje organizma.

Kapha tipovi su smirenog temperamenta – tolerantni i ugodni. Jače su građe, san im je dubok i postojan, skloni su knjizi i općenito ih karakterizira ‘lako-ćemo’ stav. Kada je kapha povećana, skloni su letargiji i debljanju, problemima s dišnim organima, glavoboljama i probavnim smetnjama – primarno konstipacijom, jer se vole ‘liječiti’ hranom koja im uopće ne odgovara. Kapha ne bi trebala konzumirati slano, slatko i kiselo, nego gorko, ljuto i trpko.

Kapha tip mora pridavati najveću pažnju pravilnoj prehrani, jer ima dobar apetit, ali sporu probavu. Svakodnevno aktivno vježbanje je od primarne važnosti za kapha tipove, a posebno bi trebali izbjegavati popodnevno spavanje, jer to može rezultirati dijabetesom. Ne bi trebali konzumirati agrume, mliječne proizvode i crveno meso. Kapha tipovi su jedini kojima je dozvoljen neograničen unos sirovog voća i povrća. Općenito, njihov bi unos hrane trebao biti umjeren, ako ne i asketski. Preporučuju im se topla pića, redovit post i često korištenje saune.

Svaka osoba ima svoj vlastiti energetski potpis u obliku različitog omjera doša. Da bismo bili zdravi, dužnost nam je održavati našu originalnu konstituciju (prakriti). Online testovi za utvrđivanje konstitucijskog tipa često nisu djelotovorni, primarno zbog toga što ih mi rješavamo iz pozicije vikriti – već razvijenog poremećaja. Iz istog razloga navodimo da je ovaj tekst informativnog tipa, i da ja za svaki eventualni poremećaj nužno konzultirati ajurvedskog liječnika, kako bi se kroz metodu pulsne dijagnostike pravilno ustvrdile prakriti i vikriti. Za rezervaciju termina za pulsnu dijagnostiku i utvrđivanje prakriti i vikriti, slobodno nam se obratite na tel. broj: 01 4638 993 ili na e-mail: ayurveda@neweartheurope.com

dose1

Tekst: Tina Carić, Ayurveda Health Center New Earth

Foto: Instagram

0