Kako napraviti DIY pedikuru?

Kako napraviti DIY pedikuru?

Pedikura

@oliveandjune

Sa 26 kostiju, 33 mišića i više od 100 ligamenata stopalo čini najkomplekniju cjelinu u našem tijelu. Pokazujemo li im dovoljno pažnje?

Ako nemate problematična stopala i ne nosite trajni lak, umjesto kod pedikera, možete ih njegovati sami kod kuće. Postupak je vrlo jednostavan. Trebat će vam topla voda i malo šampona, uljni odstranjivač laka za nokte, antiseptik, turpija za nokte, ružino drvce (štapić za potiskivanje kožice), turpija za pete, škarice/kliješte/grickalica za nokte, krema, lak za nokte te dva papirnata ručnika.

@carriebradshawlied

DIY PEDIKURA

Najprije odstranite ostatke laka sa uljnim odstranjivačem laka za nokte. Napunite kadicu toplom vodom, dodajte šampon ili gel za tuširanje koji će najbolje omekšati tvrde natiske na vašim stopalima. Zašto? Zato jer odumrle stanice kože i dalje sadrže keratin koji u doticaju sa lužinom bubri te ih je lakše ukloniti.  U pripremljenu  kupku možete dodati i nekoliko kapi etričnog ulja lavande, čajevaca ili eukaliptusa koji  djeluju antibakterijski  i pouzdani su antimikotici. Uronite noge u kupku i ostavite ih tako 15 minuta.

Uvijek vam pri ruci mora biti antiseptički sprej ili medicinski akohol kako bi dezificirali stopala prije obrade i očistili alat prije upotrebe. Više od 90 posto problema sa kojima se redovito susrećem u salonu moglo se spriječiti upotrebom dezinfekcije.

Posebnu pažnju obratite na područje između prstiju – ono je najpodložnije razvoju gljivičnih oboljenja zbog čega ga trebate dobro osušiti.

@oliveandjune

@oliveandjune

Grubu kožu peta najlakše ćete ukloniti velikim turpijama koje su namjenjene upravo za to područje. Nikako ne preporučam turpije u obliku ribeža ili strugalicu sa žiletom. Ne pretjerujte sa struganjem. Tvrda kože je obrambeni mehanizam stopala na mjestima koja su izložena trenju. Nakon stopala krećete na nokte. Važno ih je rezati ravno. Moraju ostati četvrtastog oblika, dok krajeve zaoblite turpijom. Nemojte ih duboko rezati sa strane kako ne bi došlo do urastanja nokta.

Višak kožice koji je prešao na nokte pogurajte drvenim štapićem. Kožicu možete odrezati, no samo ukoliko je to stvarno potrebno.  Ukoliko su nokti izbrazdani, zasjajite ih polirnim blokom. Nakon toga su spremni za lakiranje.

Papirnati ručnik zamotajte oko osi kako bi dobili malu papirnatu zmijicu. Zmijicu provucite cik-cak između prstiju kako bi ih fiksirali.

@alliwebb

@alliwebb

LAKIRANJE NOKTIJU

Na polirane nokte stavite podlak. Ako nemate poseban mat podlak poslužit će i običan prozirni lak. On nokte štiti od “listanja” i pucanja, čini nanos laka u boji jednoličnijim i sprečava ulazak pigmenata u nokat (sprječava žutilo). Obojeni lak se može stavljati u dva sloja, u pet poteza, jer će drugi sloj pojačati trajnost nanosa, lakiranje završite sjsjem

Pedikuru završite nanošenjem kreme ili ulja s hranjivim sastojcima kako bi nahranili kožu. Nanošenje kreme za stopala na kraju tretman preporučam da bi izbjegli mašćenje ploče nokta kako bi lakiranje bilo lakše.Ukoliko imate većih problema kao što su urasli nokti, kurje oči, gljivično oboljenje ili dijabetičko stopalo potražite stručnu pomoć.

 

Tekst: Dijana Kokot

Nokti.hr

Učitati još
Zatvori