Dijeta bez ugljikohidrata

Jedno od čestih pitanja s kojima se susrećemo kada govorimo o ovakvoj dijeti je da li je uopće moguće u potpunosti izbaciti ugljikohidrate iz prehrane. Tako nešto je moguće i sigurno za naš organizam, jedino ostaje pitanje je li to uistinu potrebno. Potpuno ukidanje ugljikohidrata drastično smanjuje vaše opcije za obroke, pa umjesto toga radije pokušajte smanjiti i prilagoditi unos istih u organizam.

01

Pobornici ovakve prehrane često kažu da ovo nije dijeta, nego način života. U tom slučaju, prehrana se mijenja u potpunosti te se s “dijetom” ne prestaje nakon mjesec, dva ili koliko već je potrebno da se postignu željeni rezultati. Mijenjanje sadašnjeg načina života u onaj s niskim udjelom ugljikohidrata pomoći će u gubitku kilograma i boljoj kontroli razine šećera u krvi, a što je najvažnije, rezultati će se zadržati ako s ovakvom prehranom nastavite. Prilikom prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, energija se dobiva iz prirodnih masnoća i proteina, što znači da se umjesto tjestenine, riže i krumpira jede više povrća kao prilog mesu ili ribi. Tako više ne osjećamo čestu želju za jelom, te smanjujemo osjećaj umora i nedostatak energije.

06

Ovakva prehrana temelji se na namirnicama kao što su meso, riba i morska hrana, jaja, povrće koje raste iznad zemlje, gljive, začinsko bilje bez aditiva, đumbir, limun i avokado. Zanimljivo je da se s mesa ne treba skidati mast, a preporučuje se i konzumacija životinjskih masti i suhog mesa poput pršuta, slanine i kobasica, ali iz domaće proizvodnje. Također je dobra i juha od kostiju ili temeljac. Za piće je naravno najbolja voda.

02

Namirnice koje trebate konzumirati umjereno su prirodni punomasni mliječni proizvodi, sve korjenasto povrće (osim krumpira) koje je najbolje jesti sirovo, voće poput malina, borovnica, jagoda i onog manje slatkog kao što je grejp, orašaste plodove i sjemenke te kokosovo brašno. Možete piti i kavu i čajeve, a povremeno i čašu vina. Također je dozvoljeno jesti čokoladu, ali onu s najmanje 70% kakaa.

caj

Ono što trebate izbaciti iz prehrane su glutenske, ali i bezglutenske žitarice i njihovo brašno, pahuljice za doručak, mahunarke, tjesteninu, kruh i sve pekarske proizvode, mlijeko poput sojinog i rižinog, sve šećere, slatkiše i kolače, prirodne i umjetne zaslađivače, margarin i industrijska ulja i suho voće. Od napitaka svakako izbacite kupovne sokove i voćne jogurte, ali i pivo. Prelazak na ovakav način ishrane može iznenaditi vaše tijelo koje nije naviklo koristiti masti za energiju pa se na to treba priviknuti. Vaše tijelo će također otpuštati višak tekućine, pa je bitno nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite, a to ćete najbolje učiniti s puno vode, ali i juhom od kostiju koja je puna minerala.

Foto: Shutterstock

0