5 namirnica koje bi vam mogle pomoći u borbi protiv finih linija i bora

Kad razmišljamo o prehrani, najčešće smo usmjereni na razmišljanje o tome kako će ona utjecati na naše tijelo. Razmišljamo o tome da održimo vitku liniju, čim prije sagorimo masnoće i o tome koja je hrana najbolja za uspostavljanje pravilne probave itd. Naravno, nema ništa loše u tome što želimo ostati u formi, a izvrsna probava temelj je zdravlja. No, odabirom namirnica koje svakodnevno konzumiramo možemo ciljati i na mnoge druge ‘nedostatke’, konkretno one koje imaju veze s kožom našeg lica.

Superhrana je moćni saveznik kad se radi o mnogim funkcijama u našem tijelu, a kada njima želimo ciljati na rješavanje određenih problema važno je izgraditi svijest o tome što jedemo i kada, tako da možemo svom tijelu pružiti sve ono što mu je potrebno dok se mijenja, prilagođava, pročišćava i štiti nas. U posljednje vrijeme su nam posebnu pažnju privukle neke anti-age namirnice koje su se proslavile zahvaljujući svojim moćima protiv znakova starenja.

Budući da su znakovi starenja često povezani s našim okolišem i stvarima koje jedemo i pijemo, vjeruje se da one imaju izravan utjecaj na to kako izgledamo i kako se osjećamo. Određene namirnice mogu biti hidratizirajuće, što je također odlično za popunjavanje kože. Još bolje, specifična hrana i hranjivi sastojci usmjereni su izravno na preventivnu njegu kože, tako da ne dođe do uranjenih i vidljivih znakova starenja te kako bi se spriječilo stvaranje dubokih bora. U nastavku možete naći neke od najboljih anti-age namirnica.

Borovnice

Borovnica se najčešće sjetimo kad se radi o njihovoj antioksidativnoj moći. Ove bobice s niskim glikemijskim indeksom imaju visoku koncentraciju antocijana, snažnih antioksidansa koji štite kožu od slobodnih radikala i drugih negativnih utjecaja okoliša koji uništavaju vezivno tkivo kože. Ako često konzumirate borovnice, njima možete podržati elastičnost svoje kože, a one su i odlična hrana za mozak.

Kamenice

Ne samo da su afrodizijak, kamenice su bogate cinkom, mineralom koji štiti fibroblastno tkivo kože koje je odgovorno za lučenje kolagena. Već znamo da naša koža s vremenom proizvodi sve manje kolagena, a samim time postaje sve opuštenija i bore izraženije. Počastite se kamenicama na kakvom druženju s prijateljicama ili dejtu s partnerom. Nažalost, s obzirom na njihovu cijenu, vjerojatno je povoljnije nabaviti dodatak prehrani koji sadrži kolagen, no to ne znači da se s vremena na vrijeme ne možemo počastiti sa svime po malo, zar ne?

Tamna čokolada

Tamna čokolada prava je anti-age namirnica, ali s njom ne treba pretjerivati. Naime, ona sadrži magnezij, mineral koji igra ključnu ulogu u aktivaciji određenih enzima, poput onih koji su potrebni za sintezu, primjerice, proteina. Kao da nam je bio potreban još jedan izgovor da pojedemo onaj dodatni red čokolade. Uz to, dobro je znati da su i avokado i lisnato povrće poput kelja, špinata te orašastih plodova i sjemenki poput badema, indijskih oraščića i sjemenki suncokreta, izuzetno bogati mineralima koji će vam također pomoći u borbi protiv znakova starenja.

Losos

Omega-3 masne kiseline jedan su od top sastojaka za njegu kože. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput sjemenki konoplje, sjemenki lana, sardina i lososa, privlače vodu u stanice kože kako bi ju popunile i, pogađate, smanjile vidljivost bora. Osim toga, omega-3 masne kiseline pomažu u ublažavanju iritacije i upala u tijelu, što se u suprotnom može negativno odraziti i na vašu kožu.

Rajčice

Konzumiranje rajčice jedan je od naših omiljenih načina za njegu kože. Pokazalo se da je likopen, biljni pigment koji je odgovoran za crvenu i tamno ružičastu boju namirnicama poput rajčice i lubenice, odličan u borbi protiv oksidativnog stresa. Uz to, on navodno pomaže u sprječavanju oštećenja UVA i UVB zraka koja su uzrokovana izlaganjem suncu. Postoji razlog zašto ovih namirnice ima u izobilju tijekom sunčanih ljetnih mjeseci – priroda nas uvijek na neki način podržava.

Foto: Instagram, Unsplash

0