7 dnevnih navika koje smanjuju stres

Nagomilavanje svakodnevnog stresa koji nas pogađa na poslu glavni je okidač koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica nakon što smo mu izloženi određeno vrijeme. Zato na stres treba obratiti pažnju dok još nije uzeo maha te se opuštati uz pomoć svih raspoloživih sredstava, pogotovo ako osjetite da vam stvara probleme. Uz pomoć jednostavnih savjeta u nastavku možete reorganizirati svoje vrijeme te svaki korak bolje planirati kako se ne bi neočekivano našli u strci.

stres2

1. Spremite se na počinak u razumno vrijeme. Nitko ne očekuje da odlazite spavati čim padne mrak, ali planirajte barem osam sati kvalitetnog sna što znači gašenje elektronskih uređaja kako bi mirno utonuli u san.

2. Također, ujutro navijte budilicu ranije nego inače pa umjesto da pritišćete ‘snooze’ gumb do trenutka kad je već krajnje vrijeme da trčite na posao, ustanite, skuhajte šalicu čaja ili kave i budite sami sa svojim mislima kako bi se pripremili za radni dan.

stres1

3. Čim stignete na posao isplanirajte dan ili barem njegov početak – što sve treba obaviti i kada. Odrađujte zadatke sistematski koliko god je moguće, a život će vam biti malo lakši ako uspijete ranije doći na posao. To ne zvuči lako ali ako ćete pratiti sve ove korake, nametnut će se kao logičan i jednostavan potez.

4. Održavajte stol čistim, riješite sav nepotreban nered i nagomilano smeće jer ćete tako osloboditi tok energije.

stres3

5. Kad god uhvatite trenutak ustanite od stola i protegnite se, popijte čašu vode i malo prošećite. Bilo bi idealno izaći iz ureda na trenutak, udahnuti svjež zrak pa makar dok šećete do obližnjeg restorana po ručak. Sve će to bitno utjecati na poboljšanje vaše koncentracije.

6. Izbjegavajte listanje društvenih mreža koje će vam nepotrebno odvlačiti pozornost i umarati vas iako mislite da su samo razbibriga. Fokusirajte se na obavljanje zadataka, kad sve završite onda se posvetite svom slobodnom vremenu.

digitaldetox1

7. Kod kuće odvajajte trenutke za meditaciju i vježbanje. Nakon posla pokušajte provesti malo vremena na svježem zraku, prošećite i ‘prodišite’. Nemojte odmah sjesti pred televizor nego skuhajte lagani obrok, čitajte knjigu, popijte šalicu umirujućeg čaja i pripremite organizam na noćni odmor.

Jednom kad zatvorite ovaj krug te uspijete barem tjedan dana kontinuirano tako živjeti, odmah ćete primijetiti rezultate.

Foto: @society6, @coffeenclothes, Wildfox

0