6 načina za vraćanje u formu nakon blagdana

Nova godina je stigla i vrijeme je za nove početke. To ste si već zasigurno odredili svojim odlukama, kao i da ćete više vježbati, pametnije jesti, postati fit i bolja osoba. 1. siječnja smo odlučni, fokusirani i spremni na sve, no već 2 tjedna kasnije propuštamo treninge, posežemo za slatkišima i najdražim lisnatim pecivom iz pekare, a sve odluke lagano padaju u vodu. Kako u 2016. pokušati što duže zadržati zdravi režim čitajte u nastavku.

savjetizavjezbanje5

1. Dajte si realistične ciljeve

Smišljajući novogodišnje odluke često razmišljamo u okviru nove godine koja je stigla, a kad vidimo da svoje ciljeve ne ispunjavamo počnemo paničariti i odustanemo (ako nismo odustali već davno prije). Kad se radi o treniranju, nije poanta doći do cilja brzo, a površno, već cilj ostvariti i onda ga zadržati što zahtijeva promjenu cijelog životnog stila, proces koji zahtijeva vrijeme kako bi rezultati bili što kvalitetniji.

savjetizavjezbanje1

2. Neka vaši ciljevi budu dugoročni

Ako vam je u cilju smršaviti, zbog izgleda ili zdravlja, neka to bude dugoročni plan jer tako ćete odmah biti svjesni da se do njega dolazi sporijim putem, ali kvalitetnijim. Nećete podleći brzinskim dijetama i maničnom vježbanju, već ćete polako mijenjati cijeli svoj način života za što će vam tijelo biti itekako zahvalno.

3. Počnite lagano

Nađite ono što vam u potpunosti odgovara, isprobajte različite stvari kako bi došli do idealne kombinacije. Nema smisla kretati agresivno pa da tijelo pati. Dovoljno je da ste uporni i usredotočeni na to da nećete odustati, da ste snažnog uma, a to će doći samo od sebe ako ste zadovoljni režimom vježbanja jer tada ćete ubrzo vidjeti rezultate koji će vas motivirati da nastavite dalje.

savjetizavjezbanje2

4. Nađite nekog s istim ciljevima

Počnite trenirati s prijateljem, obvežite se sebi, ali i njemu i u tome budite ozbiljni. Ponekad je lakše razočarati sebe nego nekog drugog tko će vas ‘tjerati’ da na vrijeme dođete na trening i budete ustrajni, a upravo zato je ovakav ‘buddy system’ vrlo efektivna metoda.

5. Usredotočite se na proces, a ne samo na cilj

Naravno, cilj je važan i on je nešto što je u vašem fokusu cijelo vrijeme, ali još je važniji proces kojim ste do njega došli. Kad se radi o vježbanju nije smisao brzati da u što kraćem roku dostignete ono što ste zamislili, već da kvalitetnim radom na sebi i svojem tijelu stvorite životnu naviku. Pa što ako kilaža neće biti savršena prije odlaska na plažu, bit će sljedeće godine, a vi ćete se puno duže osjećati sretno i zadovoljno.

savjetizavjezbanje3

6. Čestitajte si za ono što radite dobro

Nemojte se kažnjavati jer niste dostigli sve što ste planirali, čestitajte si za proces. Budite ponosni na sebe i sve što ste postigli, jer bez sumnje ste postigli nešto ako ste se trudili pa makar i 6 mjeseci. Izdržljiviji ste, zdraviji, vaše je držanje bolje. Važno je da se krećete, a kažnjavanjem ćete samo postići suprotno i vjerojatno vrlo brzo odustati od vježbe što nikako nije vaš cilj.

savjetizavjezbanje-velika

Foto: Nasty Gal, Lazy Oaf, Curly Crew, Lululemon

0