6 načina kako brinuti o zdravlju na radnome mjestu

tekst 1

Poznato je kako mnogi primjenjuju ”pravilo” koje nalaže da se na poslu radi i pozorno prati, dok je slobodno vrijeme rezervirano za prošetati, trenirati određeni sport i na taj način voditi brigu o sebi. Postoji mnogo slučajeva u kojima ljudi tijekom izvršavanja svojih dnevnih poslovnih obaveza zaborave na zdravlje, što je i razumljivo; u uredu smo okruženi nervoznim šefovima i kolegama, brojnim sastancima i općenito stresom te lako zaboravimo kako to sve skupa utječe na nas i na naše zdravlje. U nastavku pročitajte 6 načina kako možete brinuti o sebi i o zdravlju dok ste na radnome mjestu.

Pijte dovoljno vode

Činjenica je da nam voda treba kako bi naša koža i organizam bili hidratizirani, ali i koncentrirani. Nedovoljnim unosom tekućine pojavit će se osjećaj slabosti, nervoza, glad, pospanost. Ukratko, bit ćemo manje produktivni nego inače. Ljudsko tijelo sadrži oko 70% vode te je zbog toga bitno da dnevno popijemo oko 8 čaša vode. Konzumiranjem dovoljne količine vode, čovjek će se osjećati bolje, svježije i spremnije za izvršenje zadataka na poslu.

zdravlje na poslu2

Vježbajte jogu

Stalnim sjedenjem i gledanjem u ekran vaši mišići bit će napeti i pojavit će se neugodni bolovi. Predlažemo Vam da svakih pola sata odvojite par minuta za sebe i učinite nekoliko jednostavnih vježbi za vrat, ramena i leđa. Tipkanje po tipkovnici, neudobnost uredske stolice i nakupljeni stres imaju negativan učinak kojeg se ovim vježbama barem privremeno možete riješiti. Joga je savršen način za izbjeći nepoželjne bolove.

Ustanite i razgibajte se

6, 7 ili čak 8 sati sjedenja za uredskim stolom i računalom uvelike može naštetiti vašoj tjelesnoj aktivnosti i općenito zdravstvenom stanju. Osim što ćete vjerojatno osjetiti bolove u leđima, ramenima i vratu, konstantno grijanje uredske stolice povećava rizik obolijevanja od jedne od najopasnijih bolesti – raka. Stoga, svakih sat vremena uzmite pauzu od 5 minuta, ustanite i zamahnite rukama par puta, izađite na balkon na svjež zrak… Razgibajte se i istegnite. Osjećat ćete se bolje, a istovremeno ćete doprinijeti svojem zdravlju.

zdravlje na poslu

‘Otežajte’ si život

Umjesto lifta koristite stepenice, auto parkirajte na najdaljem mjestu na parkiralištu kako bi imali što više za hodati do ulaza u ured. Za dodatnu dozu motivacije, možete nabaviti pedometar – jednostavan uređaj koji će vas potaknuti na kretanje. On računa korake i uz njegovu ćete pomoć saznati koliko vam je koraka potrebno do određenog odredišta; sastanka, restorana u kojem ćete ručati s poslovnim partnerima, radnog mjesta…

Radno mjesto održavajte čistim

Nedavna istraživanja pokazuju kako je tipkovnica jedno od najprljavijih mjesta u našem okruženju; bilo na mobitelu ili na računalu. Radni stol, ekran i pisaći pribor prepuni su sitnih nevidljivih čestica prašine i bakterija za koje ponekad nismo ni svjesni da su tu. Stoga, obrišite svoje radno mjesto, zaštitite svoj ured od raznih nečistoća. Posebno pripazite ukoliko jedete za radnim stolom.

tekst

Završite dan meditiranjem

Prije napuštanja radnog mjesta, završite svoj radni dan meditiranjem. Opustite se i zaboravite na sve probleme s kojima ste se danas suočavali. Riješite se negativne energije i čiste glave se uputite kući.

 Foto: Toast, H&Msport, Free People

0