5 tajni ravnog trbuha

trbuhtekst1

Masne naslage na trbuhu ne predstavljaju samo estetski problem, već mogu biti uzročnik raznih bolesti i stoga je važno pravilno brinuti se o tom području. Ako već neko vrijeme pokušavate doći do ravnog trbuha, a to vam nikako ne uspijeva, nešto radite krivo. Mnogi vjeruju da se tajna ravnog trbuha krije u izbjegavanju hrane ili pak pretjeranom vježbanju, ali rješenje je kombinacija zdrave prehrane i pravilne tjelovježbe. Premali unos hrane potaknuti će zadržavanje masti, a s druge strane pretjerano vježbanje uz nepravilnu prehranu također će imati kontraefekt.

Iako se radi o području koje glasi kao jedno od problematičnih i najtežih dijelova tijela za učvrstiti, uz naše savijete lako i uspješno ćete postići ravan, zategnut i zdrav trbuh.

UNOS TEKUĆINE
Za postizanje ravnog trbuha vrlo je važno unositi tekućinu koja ne uzrokuje nadutost, te ne sadrži mnogo šećera i kalorija. Gazirana pića i voćni sokovi umanjuju sposobnost tijela da troši masti i zamijenite ih prirodnim voćnim sokovima, zelenim čajem i naravno vodom. Hidratizacija tijela jako je bitan faktor za zdravlje, ali i za mršavljenje stoga nemojte zaboraviti unositi 2-3 litre tekućine dnevno.

DORUČAK
Žurba je često uzrok preskakanja doručka i ukoliko imate tu naviku vrijeme je da ju promijenite. Preskakanjem doručka metabolizam se tokom dana usporava i na taj način se povećava mogućnost da se konzumirana hrana pohranjuje u obliku masnih naslaga. Za doručak preporučamo kombinaciju zobenih pahuljica s voćem jer se radi o izvoru vlakana koje će ubrzati metabolizam i dobrotvorno djelovati na zdravlje.

trbuhtekst3

VJEŽBANJE
Nakon što ste uveli pravilnu prehranu, vrijeme je da počnete i s pravilnom tjelovježbom. Fokus treba biti na cijelom tijelu jer ako ćete raditi samo vježbe za trbuh, rezultati će izostati. Trbušnjaci služe za definiranje mišića, a ne za skidanje masnih naslaga stoga se trebate okrenuti aerobnim vježbama poput trčanja, bicikliranja, kardia, a ako niste u najboljoj formi možete krenuti s brzim hodanjem.

ZAČINI
Pokušavajte izbjegavati sol ili je koristite u što manjim količinama i okrenite se začinima koji ubrzavaju metabolizam i mršavljenje. Cimet, crni papar, đumbir, crvena ljuta paprika… lako su dostupni , a biti će odlična pomoć u borbi protiv masnih naslaga.

PRAVILNO DRŽANJE
Vjerovali ili ne, pravilno držanje od velike je pomoći na putu do ravnog trbuha. Iako ne sagorijeva masti, potaknuti će naprezanje mišića na području trbuha i odmah će vas učiniti vitkijima. Pravilno držanje prvenstveno je važno za kralježnicu, ali kada ste već prošli prvu fazu skidanja masnih naslaga vježbanjem i prehranom, svakako nemojte zanemariti ovaj savjet.

trbuhtekst2

M.S.

Foto: Triangl, Pixabay

0