5 stvari koje danas možete učiniti za sebe

5 stvari koje danas možete
učiniti za sebe

Veliki dio našeg života čine svakodnevni mali odabiri. Biramo što ćemo doručkovati, koju odjeću ćemo nositi, s kim ćemo pričati. Ipak, iako svaki dan donosimo desetke takvih malih odluka i odabira, u kaosu užurbanih dana lako je zaboraviti koliko da je svaki odabir jednako važan i da i onaj najmanji utječe ne samo na to što ćemo raditi tijekom dana, već i kako ćemo se osjećati. Nakon duge hladne zime kojoj polako dolazi kraj, nakon pojave prvih zraka sunca i temperature koja više ne pada ispod ništice, vrijeme je za dašak svježine u svakodnevnoj rutini koji budi iz zimskog sna i započinje proljeće u nama. Sve što trebate je odvojiti nekoliko minuta ili sati svaki dan kada ćete učiniti nešto za sebe, jednostavno i lako izvedivo. Iako meditacija i tjelovježba mogu biti dio samo vaše svakodnevne rutine, one ne moraju biti i nisu jedini odabir. U nastavku vam donosimo pet jednostavnih stvari koje će lako postati vašim malim svakodnevnim odabirima.

PRONAĐITE DIJETE U SEBI

Ponekad je podsjetnik na bezbrižno djetinjstvo sve što vam treba, a jednostavnost dječje igre savršeni način da se opustite nakon teškog radnog dana što je bojanke za odrasle u posljednjih nekoliko godina pretvorila u pravi mali trend koji je očarao mnoge. Bilo da se odlučite za bojanje, izradu kolaža ili nešto treće, igra inspirirana djetinjstvom mali je odabir koji će vas svaki dan iznova razveseliti i pomoći vam da nakratko zaboravite na obaveze i brige.

ISTRAŽITE NOVO MJESTO SA STARIM PRIJATELJIMA

Vaša mala svakodnevne rutine ne mora nužno isključivati druge. Naprotiv, druženje s prijateljima, obitelji i ljudima koji vas razumiju, nasmijavaju u vaš će dan unijeti toplinu, a vama dati osjećaj pripadnosti i povezanosti. Iako je razgovor uz šalicu kavu u omiljenom kafiću više no dobar odabir, istraživanje novih mjesta sa starim društvom u monotoniju rutine unijet će malo avanturističkog duha.

UŽIVAJTE U TRENUCIMA SAMOĆE

Jednako važni poput trenutaka provedenih u društvu najboljih prijatelja i obitelji su samo vaši trenuci samoće. Odsutnost ljudi natjerat će vas da razmislite i promislite o svemu, posvetite se sebi, pronađete ili isprobate nešto novo, pročitate knjigu, započnete dnevnik, pogledate dobar film ili samo uživate u bezbrojnim mogućnostima ispred vas, ne birajući ni jednu od njih.

NAUČITE NEŠTO NOVO

Nebitno kojim se poslom bavite ili kako provodite najveći dio svog dana, to zasigurno nije vaš jedini interes. Nekoliko desetaka minuta svaki dan odvojite kako bi istražili i naučili nešto novo. Naučite novi jezik, svirati ukulele, počnite istraživati svijet fotografije ili izrade slastica, pletite, šivajte ili naučite osnove kaligrafije. Istraživanje novih stvari, upoznavanje različitih oblika kreativnog izražavanja i usvajanje novih znanja i vještina više od svega će oplemeniti vaš život i pobrinuti se da se razvijamo i uvijek krećemo prema naprijed.

SMIJTE SE (NAGLAS)

Iako je smijanje jedna od onih nesvjesnih odabira koji je zasigurno već dio vaše rutine, osvještavanje koliko se smijemo i pretvaranje tog jednostavnog odabira u onaj svakodnevni pomoći će našem mozgu da u nama stvori uvijek osjećaj sreće koji će nas potaknuti na pozitivniji pogled na život i svijet.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori