Mjesto za romantičan izlazak u Rijeci

zvjezdarnica-rijeka-1-kopija

U Rijeci, samo 3 kilometra od samog središta grada, nalazi se Astronomski centar Rijeka, jedini centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij. Za one kojima su ovakve informacije zanimljive, radi se o točnim koordinatama 45° 19’ 29’’ s.g.š. i 14° 28’ 59’’ i.g.d., na brdu Sveti Križ 33.

zvjezdarnica-rijeka-2-kopija

Jedini je to digitalni planetariju u Hrvatskoj i široj regiji koji donosi, osim promatranja zvjezdanog neba, donosi bogati program s projekcijama raznih filmova, interaktivne prezentacije, promatranja, predavanja, no i izložbe, koncerte i sličan sadržaj. Nalazi se na brdu Sveti Križ koje se smatra najstarijim arheološkim lokalitetom u Rijeci, a sami centar je rekonstruirana vojna utvrda iz 2. svjetskog rata.

zvjezdarnica-rijeka-5-kopija

Ovo nagrađivano mjesto (dobitnik priznanja International Property Awards 2014 i dobitnik posebne nagrade u kategoriji Turistička ponuda ili zanimljivost na županijskoj razini akcije Plavi cvijet) poznato je i zbog otkrića dvije promjenjive zvijezde.

Sva ova faktografija i zanimljive činjenice pojačane su i s doživljajem koje ovo mjesto donosi. U prekrasnom vegetativnom ambijentu, s veličanstvenim pogledom koji puca na cijeli grad, a samo nešto malo više od polusatne šetnje od centra grada, možete doživjeti svu čar i magiju koju donosi noćno zvjezdano nebo.

zvjezdarnica-rijeka-4-kopija

Foto: Facebook

0