Vrijeme je zumbula – najljepšeg zimskog cvijeta

Vrijeme je zumbula –
najljepšeg zimskog cvijeta

Cvijet koji definitivno vlada zimom jest zumbul. U istočnom Sredozemlju zumbul se uzgaja od davnina, zahvaljujući jakom mirisu cvjetova i jednostavnom uzgoju s relativno malo pažnje. Veći značaj i popularnost postiže tijekom povijesti, u 18 stoljeću, kada u Nizozemskoj počinje masovno uzgajati i od tada je nastalo preko 2000 kultura i hibrida ovog prekrasnog, no i neobičnog cvijeta. nezamjenjiv je u parfemskoj industriji. Njegovo esencijalno ulje često se koristi, dok se iz cvjetova dobiva plava boja.

Zumbul – misterije i legende

Zumbul je cvijet koji nosi i veliko značenje u našoj povijesti – uz njega se vežu razne misterije, a posebno uz ljubavne poruke. Skrivena poruka ovog vjesnika proljeća jest jedno fatalno, no i najčešće ljubavno pitanje – voliš li me? Smatra se da njegov opojni miris pomaže da čak i najhladnija osoba na svijetu otvori svoje srce i osjeti ljubav prema drugima. Naziv cvijeta izveden je iz imena grčkog pastira Endimiona u koga se zaljubila boginja Mjeseca Selena. Upravo tu počinje misterija koja okružuje ovaj cvijet. Neki smatraju da je u uskoj vezi sa spomenutim pastirom koji zahvaljujući vječnom snu posjeduje i vječnu mladost, dok lijepa boginja svake noći silazi k njemu da ga poljubi. Drugi, pak, više vjeruju u stare keltske legende kojima je ovaj cvijet u direktnoj vezu s vilama, pa se samim time za zumbule često može čuti da je i opasan cvijet koji čovjeka može zavesti. Vjerovali ili ne, dio engleskog folklora je i legenda da zumbul zvoni i tako obavještava vještice da je vrijeme da se okupe, a posebno je opasno proći poljem zumbula, jer su upravo tada moći toliko jake da vas mogu koštati i gubitka duše!

 

Ruku na srce, nisu baš sve legende podjednako okrutne prema ovom malom cvijetu. Postoje i mnogo pozitivnija predanja koja kažu da nošenjem vijenca načinjenog od višebojnih cvjetova zumbula dobijte moć odnosno hrabrost da uvijek, u svakom trenutku i na svakom mjestu govorite istinu. Zumbul je stoga idealan za sve one koji se povremeno osjećaju nevoljeno i usamljeno, čak i u društvu. Slobodno ga možemo nazvati cvijetom koji vraća vjeru i potrebnu sigurnost, i koji pomaže da se bolje nosimo s iznenadnim i stresnim situacijama.

Na kraju dodajmo i to da je osnovna simbolika zumbula poniznost, što je najvjerojatnije povezano sa samim izgledom cvijeta (takozvano obješeno zvono) koji asocira na osobu pognute glave. Međutim, u upravo u ovoj slici se nazire i simbol duboke zahvalnosti, pa i vječne ljubavi i obavezivanja na trajnu posvećenost. Kako zumbule možemo naći gotovo svuda oko nas, oni su i idealan način da nekog podsjetimo da smo spremni da mu pružimo podršku u svakom mogućem trenutku i na svakom mjestu, odnosno da uvijek može računati na našu dobrotu (zumbul bijele boje), ugodno druženje (ružičasti), i odanost (onaj plave boje). Koja god verzija priče da vam odgovara, vjerujemo da će zumbul biti idealan poklon koji će omekšati i najtvrđe srce!

 

Objavu dijeli @tonatiuhtacat

Učitati još
Zatvori