ZOÍ je novi restoran u povijesnoj jezgri Splita

ZOÍ je novi restoran u
povijesnoj jezgri Splita

Restaurant ZOI 1

Dioklecijanova palača

Baš u jeku turističke sezone, Split je dobio još jedno mjesto za gastronomsko uživanje. I to na jednoj od najboljih lokacija u gradu – u južnom zidu Dioklecijanove palače, s pogledom na rivu i more. ZOI je koncipiran kao fine dining restoran čiji je adut svakako njegova prekrasna terasa. Na njoj obećavaju uživanje u svim delicijama chefa koje će nuditi, kao i probranu vinsku i pivsku kartu.

Carev triklinij (blagovaonica) nekada se nalazio upravo pored restorana, što ovom mjestu daje posebnu povijesnu energiju za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, filozofskim raspravama i veselju. Okruženje je to staro 1700 godina, u kojem se stapaju povijest, strast i hrana. Povijest Splita je kamen temeljac iz kojega je niknula ideja o nastanku ovog kreativnog restorana. Split je oduvijek bio sjecište mnogih carstava te samim time i dio mnogih kultura. Sama riječ ZOI dolazi od grčke riječi za život, a odnosi se na kraljeve, vojnike, trgovce, robove i sve koji su ostavili svoj trag te na taj način oblikovali život grada Splita. Restoran ZOI, u kolijevci povijesti grada Splita, nastoji ispričati priču o bogatoj kulturi grada i izvući najbolje od svake kulture koja je nekada davno postojala na tom području.

Restaurant ZOI 5

Restoran ZOI

Velika inspiracija bila im je povijesna lokacija Dioklecijanove palače. Pa je i menu kreiran imajući na umu bogato nasljeđe u kombinaciji s klasičnim mediteranskim utjecajima koji se ponegdje protežu i van granica Mediterana. Od Italije do Francuske, Grčke do Libanona i naposljetku Balkana, svi se okusi isprepliću u jednoj fuziji.

Glavni chef restorana je Marko Rajilić, umjetnik u duši. Njegova mala remek-djela su njegov izričaj, izričaj njegove regije, prelijepog grada Splita, istoka i zapada, savršeno sljubljena u pravo umjetničko djelo. Ponuda u restoranu nadahnuta je raznolikošću mediteranske kuhinje i njezinoj bogatoj povijesti, a gastronomija je mozaik mnogih izvora, od Libanona do Grčke, od Italije do Francuske i Balkana. Doživljaj je to mješavine kultura, fuzija nespojivih kuhinja. Na meniju se mogu pronaći delicije poput junećeg jezika s datuljama, dimljene gibanice, janjećih kotleta s musakom i manti paste. S vinskom kartom od ukupno 84 vrhunska vina, pokrivena je većina svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava pristranost prema Hrvatskoj i susjednima regijama.

Restaurant ZOI 4

Restaurant ZOI 3

Mjesto za istraživanje čula…

Inspirirajuću atmosferu restorana potpisuje dizajner interijera Boran Petljak sa svojim kreativnim timom iz studija za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft, na čijemu se čelu našao mladi prvostupnik arhitekture Neven Vlahović. Restoran se nalazi na samoj rivi, pored ulaza u Dioklecijanove podrume, a krasi ga prostrana terasa od 100 m2. Mala drvena ulazna vrata vode na kamene stepenice, kojima se penje na prvi kat, koji čini unutarnji dio restorana. Najatraktivniji dio prostora je zid palače koji se proteže cijelom dužinom restorana, s prozorima koji gledaju prema Dioklecijanovim podrumima. Interijer je elegantan i pun svjetlosti zbog brojnih prozora koji gledaju prema rivi, a u opuštajućem ambijentu prevladavaju zagasite boje, drvo i kamen. Stepenice iz restorana vode na terasu, koja vas ostavlja bez daha svojim jedinstvenim pogledom na Splitsku rivu, Dioklecijanov zid i palme.

ZOI je mjesto za istraživanje svijeta čula. Mjesto gdje se glazba, razgovor i zvukovi grada savršeno stapaju dok udobno uživate na terasi, sa čašom rijetkog vina u ruci i uz nježne dodire blagog ljetnog povjetarca. Doživite djelić bogate splitske povijesti, fuzije kuhinja i povijesne atmosfere u jedinstvenom ambijentu ZOI restorana i iznenadite svoja čula vrhunskim delicijama.

Restaurant ZOI 2

Restaurant ZOI 6

Nađete li se u Splitu ovog ljeta, pored svih zanimljivosti koje smo naveli u našem ljetnom vodiču, navratite i u ZOI. Divna terasa i još ljepši interijer u zemljanim bojama mogu biti savršena kulisa jedne ljetne večeri. Restoran se nalazi na adresi Obala hrvatskog Narodnog preporoda 23, a više informacija pronađite na službenoj, Facebook stranici i Instagramu.

Restaurant ZOI 7

Restaurant ZOI 8

Restaurant ZOI 9

Restaurant ZOI 10

Foto: Duško Vlaović

Učitati još
Zatvori