Znate li što je design thinking?

Design thinking, odnosno u slobodnom prijevodu dizajnersko promišljanje, koncept je koji se može provući kroz sve sfere života koje uključuju rješavanje određenih pitanja i problematika. Design thinking se oslanja na kreativno razmišljanje fokusirano na rješenje i ono se u procesu postavlja iznad samog problema. Kao takvo postaje integralni dio kako dizajnerskog procesa, tako i znanstvenog eksperimenta ili psihoterapije.

Svestranost je ono što mu daje mogućnost da kao koncept bude upotrijebljen u više, naizled, nepovezanih sfera. Mogu ga izvježbati i koristiti djeca, kao i odrasli, a smatra se da ‘otključava’ kreativnost jer je proces u potpunosti aktivan.

Design Thinking

IKEA

Dijeli se na nekoliko grubo definiranih faza: utvrđivanje problema, smišljanje različitih rješenja, rafiniranje odabranih rješenja, eventualno ponavljanje procesa i naposljetku biranje rješenja koje će se ostvariti. Kao najvažniji faktori ističu se brainstorming i razmišljanje izvan okvira, pogotovo unutar većih grupa i timova, vezano uz najrazličitije projekte. Ako se ove faze odrade iscprno, uzimajući u obzir sva moguća rješenja, uspjeh je puno sigurniji.

Faza brainstorminga nema ograničenja zbog čega se umanjuje strah od neuspjeha kod članova tima, što je posebno važno kad se radi o djeci. Dizajnerski način mišljenja počiva na principima analitičkog istraživanja svijeta oko nas, uočavanja neispunjenih potreba i neriješenih problema te njihovog rješavanja kreativnom sintezom raznorodnih znanja i vještina, što za djecu može biti itekako poticajno.

Stoga metoda design thinkinga, posebno osmišljena za djecu, počiva na poticanju njihove prirodne kreativnosti, razvijanju empatije te istraživanju novih tehnologija u svrhu dizajniranja bolje i održive budućnosti. Radionice ovog tipa održavaju se diljem svijeta kako bi djeca razvijala svoj puni potencijal, a mislite li kako bi ovo moglo biti nešto u čemu bi se vaše dijete pronašlo obratite pozornost na prvi zagrebački Designathon.

Global Children’s Designathon održat će se 12. studenog 2016. u organizaciji Dizajn centra Zagreb i u partnerstvu s Croatian Design Superstoreom. U kreativnom prostoru Superstorea u Martićevoj 4, djeca sudionici radionice bazirane na metodi design thinkinga ove će godine adresirati problematiku cirkularne ekonomije. Prijave za projekt već su počele, a djeca u dobi od 7 do 12 godina mogu se prijaviti putem web i Facebook stranice projekta Designathon Works Zagreb do 31. listopada. Više informacija pratite putem Facebooka.

Foto: Instagram

0