Ovogodišnje hrvatske znanstvenice nagrađene stipendijom „Za žene u znanosti“

Ovogodišnje hrvatske znanstvenice nagrađene stipendijom „Za žene u znanosti“

Stipendistice 2021.: Ivana Lapić, Ena Melvan, Helena Virić Gašparić i Jelena Bijelić

Jelena Bijelić (Odjel za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), Ivana Lapić (Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb), Ena Melvan (Fakultet elektrotehnike i računarstva i Prehrambeno-biotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Macquarie Sveučilištem u Sydneyju) i Helena Virić Gašparić (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) ovogodišnje su stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“. 

Program koji se provodi u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija ove godine obilježava svoju jubilarnu, 15. godinu provođenja u Hrvatskoj te je kroz njega do sada nagrađeno 58 znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Dodjela stipendija samo za sudionike održana je u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a svi zainteresirani su svečanost mogli pratiti online na YouTube kanalu i Facebook profilu programa. 

Stipendistice i uzvanici

Za svoju znanstvenu izvrsnost stipendistice su nagrađene pojedinačnom stipendijom u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, no sam program ima puno veće značenje jer je ujedno i priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i samozatajan znanstveni rad. Povodom ove obljetnice, u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba „Svijet treba znanost, a znanost treba žene“ posvećena svim dosadašnjim stipendisticama koje su nagrađene stipendijom.

Ovogodišnje stipendistice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, odabralo je Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te cijenjenim članovima naše akademske zajednice: akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković.

Akademik Zvonko Kusić, Irena Šarić Dombaj, Vanya Panayotova

Predsjednik Izbornog povjerenstva programa akademik Zvonko Kusić naglasio je kako je pred Povjerenstvom bio težak zadatak odabira najboljih kandidatkinje među izvrsnim, a pristiglo je i veliki broj prijava na Natječaj, njih gotovo 50. „Ovaj program je tijekom 15. godina provođenja u Hrvatskoj postigao veliki ugled i priznanje u akademskim krugovima, čak i u inozemstvu. To je iznimno važno za mlade znanstvenice, da osim financijske potpore, imaju pristup međunarodnoj zajednici kako bi se mogle dodatno usavršavati. Moram priznati da sam sudjelovao u mnogo povjerenstava, ali ovo u Izbornom povjerenstvu program „Za žene u znanosti“ mi je jedno od najvrjednijih iskustava“, istaknuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva programa.

„Ova stipendija za mene predstavlja divno i poticajno priznanje, optimizam da svojim znanstvenim djelovanjem činim razliku“, poručila je ovogodišnja stipendistica Ivana Lapić, spec. med. biokem. i lab. med. koja svoju disertaciju izrađuje u Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb.

Snimku svečane dodjele stipendija možete pogledati ovdje.

Otvorenje izložbe Svijet treba znanost, a znanost treba žene

IZLOŽBA „SVIJET TREBA ZNANOST, A ZNANOST TREBA ŽENE“ 

Povodom obilježavanja 15. obljetnice provođenja Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba „Svijet treba znanost, a znanost treba žena“. Izložba prikazuje 53 znanstvenice koje su za izvrsnost u svom znanstvenom radu nagrađene ovom prestižnom stipendijom. 

„Cilj ove izložbe je informirati javnost o njihovim znanstvenim uspjesima, predstaviti ih pojedinačno, kao i znanstvene radove za koje su nagrađene. Njihovi uspjesi poticaj su svim ženama da odaberu put znanosti kao svoj životni poziv jer Svijet treba znanost, a znanost treba žene!“, istaknula je Vanya Panayotova, generalna direktorica Loreala Adria-Balkan i Rumunjske.

Svi zainteresirani će izložbu moći pogledati do 30. lipnja.  

Foto: PR

Učitati još
Zatvori