Zlatibor – planinska turistička ljepotica Srbije

zlatibor

Ako još uvijek niste odlučili gdje biste mogli provesti odmor, želite čisti i svjež zrak, prirodu koja oduzima dah, ukusnu hranu i povijesne spomenike nevjerovatne ljepote, preporučujemo planinsku ljepoticu jugozapadne Srbije, vjerovatno najslikovitiji i najljepši dio zemlje.

zlatibor4

Vodice_Zlatibor

Zlatibor je svakako najpoznatiji planinski turistički centar Srbije. Na ovoj planini, koja je zapravo visoravan sudaraju se kontinentalna i mediteranska klima koje stvaraju ružu vjetrova, prirodni fenomen koji Zlatibor čini zračnim toplicama. Odmah ćete primjetiti da se tamo bolje spava i jede – posebno ako ste ljubitelj kajmaka i sira. Obavezno probajte komplet lepinju, lokalni specijalitet koji nije baš preporučljiv za one koji paze na liniju. Ne propustite da posjetite muzej na otvorenom Sirogojno. U ovom pitomom selu u koje su donijete demontirane originalne stare kuće možete se upoznati s unikatnom arhitekturom i načinom života u ovom području. U neposrednoj blizini je Gostilje u kojem se nalazi zanimljiva prirodna znamenitost – vodopad. U seoskoj kavani Pećinar u Ljubišu obavezno morate kušati svježu dimljenu pastrvu ili čuvenu zlatiborski pršut.

Vodice_Zlatibor

tara-kaludjerske-bare-s5

Udaljen dvadesetak kilometara od Zlatibora nalazi se Tara, nacionalni park koji oduzima dah. Na njegovim obroncima nalaze se vjerovatno najljepša sela u Srbiji – Mokra Gora u kojem je poznati reditelj Emir Kusturica sagradio Drvengrad i Kremna, selo poznao po čuvenim prorocima Tarabićima, autorima Kremanskog proročanstva, knjige ukazanja koju mnogi uspoređuju s Nostradamusovom.

tara222

tara2

Gostije-vodopad-Zlatibo_3006827633333

Prava atrakcija ove regije je Šarganska ‘osmica’ jedinstveno graditeljsko djelo, uskokolosječna pruga kojom sada ponovo odjekuje zvuk vagona i veseli žamor turista u vlaku ‘Nostalgija’. Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi proći ćete kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladati visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj udaljenosti od 15.440 metara. Za vrijeme vaše vožnje imat ćete priliku da sa jednog od pet vidikovaca vidite svo bogatstvo i ljepotu prirode ovoga kraja.

tara1

tara

mećavnik

Na pola sata vožnje od Zlatibora nalazi se manastir Milešava, biser srednjevekovne arhitekture bizantskog stila, u kojem se nalazi poznata freska Bijelog anđela, koja se smatra vrhuncem bizantskog slikarstva 13.st. Arthur Evans je u Manchester Guardianu 1. kolovoza 1883.g. napisao da ništa što je poznati talijenski slikar Giotto stvorio, ne može se usporediti s ljepotom Anđela iz Mileševe. Baš ovom freskom Europa se predstavila Americi putem prve satelitske slike koja je preletjela Atlantik 23. lipnja 1962. godine.

Sirogojno

sarganska-osmica-7

mileševa2

beli andjeo

0