Znamo gdje isprobati najbolju vegansku pizzu

Dva dana dobre klope

Najveći veganski festival u ovome dijelu Europe, zagrebački ZeGeVege, postao je sinonim za dobru klopu. Oni koji žele isprobati nešto novo, fino i zdravo neće se moći odlučiti što kušati kada ih zapljusne val finih mirisa te počnu mamiti zanimljivi i privlačni obroci bez životinjskih sastojaka na ovogodišnjem jubilarnom 10. ZeGeVege festivalu koji će se održavati na glavnom zagrebačkom trgu 8. i 9. rujna.

Ove godine prvi put u ponudi će biti i nekoliko vrsta veganskih pizza. Prijatelji životinja već su ostvarili suradnju s deset pizzerija koje su na prvi dan proljeća uvele u ponudu pizzu bez sastojaka životinjskoga podrijetla, a zanimljivo je da je na taj dan samo u jednoj pizzeriji prodano čak više od 300 veganskih pizza! O kojim pizzerijama se radi možete saznati ovdje.

ZeGeVege novosti

Upravo zbog velike potražnje, kao novitet ove godine na ZeGeVegeu, posjetitelji će moći kušati sočne veganske pizze s biljnim zrelim chedarom, gyrosom od sejtana, tofuom i raznim povrtnim dodacima. Uz pizzeriju, još će sedam restorana nuditi jela poput burgera od konoplje, falafela, gulaša, pašticade i woka, uz sladolede i veganske slastice.

Oni gladni znanja moći će na ZeGeVegeu usavršiti svoja znanja o kulinarskom umijeću na besplatnim radionicama kuhanja te si napuniti hladnjak i kozmetičku torbicu raznim proizvodima koji će biti dostupni na čak stotinu štandova raspoređenih po cijelome Trgu.

Radionice kuhanja, kao i svake godine, razbijat će predrasude vezane uz kuhanje s veganskim sastojcima, pa će se moći naučiti čak i kako napraviti veganske šnenokle, recept tradicionalno napravljen isključivo od kravljega mlijeka i jaja, a neće izostati ni degustacije veganske kajgane, palačinka, majoneze, proteinskih namaza, biljnih mlijeka, slastica…

‘Veganstvo svima dobro stoji’

Iz bogatog programa tematski raznovrsnih predavanja na hrvatskoj Veganmaniji može se izdvojiti zanimljivo predavanje o povezanosti seksa i veganske prehrane. Pozornost će plijeniti i predavanja o veganskoj prehrani djece, sportašima veganima, predrasudama o veganstvu, kao i o konkretnim iskustvima suživota sa spašenim životinjama s farma.

Kratko predavanje održat će i Ana Laura Kapetanović koja je odjenula haljinu od kelja Đurđice Vorkapić kako bi uz poruku ‘Veganstvo svima dobro stoji’ pozvala na ZeGeVege. Na svojem izlaganju pričat će o vlastitim iskustvima snalaženja s veganstvom na brojnim putovanjima i o svojem utjecaju na druge ljude u buđenju suosjećanja prema životinjama.

Prijatelji životinja, organizatori ZeGeVegea, povodom 10 godina Festivala pripremaju pregršt zanimljivosti i iznenađenja te pozivaju sve željne dobre zabave i ukusne hrane da im se pridruže 8. i 9. rujna, nauče nešto više o najpopularnijem svjetskom pokretu i upoznaju se iz prve ruke s činjenicom da promjenom prehrambenih navika možemo ne samo pomoći vlastitome zdravlju i životinjama već i utjecati na glad u svijetu i zaštitu okoliša.

Za više informacija o festivalu i ponudi te rasporedu i prijavama na radionice pratite nas i posjetite zegevege.com.

2_Veganstvo svima dobro stoji_CL

0