Tri zdrava čipsa za večernje grickanje pred TV-om

Dobro vam je poznata ova situacija: vani je tmurno, u planu vam je kauč i neki dobar film, što ne ide bez finih grickalica. A ovog puta čvrsto ste si obećali da ćete paziti pa zašto unaprijed ne bi pripremili zdravi čips i tako si olakšali muke? Mogućnosti su brojne, može biti slatki, može biti i slani, fino začinjen i hrskav, s glavnom razlikom da nije pečen u litrama ulja. Predlažemo tri potpuno drugačije varijante – odaberite jednu ili sve tri!

Čips od batata

2 batata
maslinovo ulje
sol
muškatni oraščić

Narežite batat na tanke ploške, po mogućnosti sve jednake debljine te u jednoj zdjeli pomiješajte s maslinovim uljem. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a kolutiće batata rasporedite na pek papir tako da se ne preklapaju, posolite i dodajte malo muškatnog oraščića. Pecite 20 minuta, pazeći da nakon 10 minuta preokrenete, dok ne budu hrskavi.

Čips od kelja

Kad pripremite čips od kelja naše Edite Šimić (Kuživancija) zaboravit ćete da se radi o zdravoj grickalici koliko je dobar! Potrebni su vam ‏kelj, maslinovo ulje, sol, crni papar i cayenne papar, a kako se točno priprema doznajte na Journal Gastro blogu.

Čips od jabuka

3-4 reske jabuke (Pink Lady, Granny Smith…)
šećer
cimet

Izdubite sredinu jabuke te ih narežite na tanke ploške. Pomiješajte cimet i šećer te uvaljajte jabuke u smjesu. Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva, rasporedite ploškice na lim te sušite jabuke sat vremena s jedne i sat vremena s druge dok se rubovi ne počnu savijati. Kad se ohladi imate slatku grickalicu koja neće biti grešna i kojoj ćete moći uživati bez straha.

Foto: Instagram, Edita Šimić

0