Zdrave grickalice za svaki dan

Neutemeljena potreba za hranom vjerojatno je najjača dok sjedimo na poslu za vrijeme radnog dana ili kad stignemo kući i sjednemo ispred televizora. Iako svjesno znamo da nismo gladni, svejedno posežemo za bilo čime što možemo grickati, a to onda najčešće bude nešto nezdravo poput čipsa, smokija, presoljenog kikirikija i sličnog.

kokice

No ako samo malo počnemo obraćati pozornost na ono što nesvjesno gutamo dok gledamo omiljenu seriju i pripazimo na kvalitetu grickalica te kalorije, mogli bi si uštedjeti neželjene kilograme. U nastavku pročitajte koje si grickalice možete priuštiti kao zamjenu za svoje dosadašnje omiljene proizvode.

Orašasti plodovi

Orasi, bademi, lješnjaci, pistacije, brazilski oraščići… sve su to orašasti plodovi za kojima možete posezati u kriznim trenucima. Bogati su vitaminima, mineralima, vlaknima i zdravim masnoćama, no ako pretjerate opet neće biti dobro jer su kalorični. Šaka dnevno bit će dovoljna, ali i zasitit će vas puno više od grickalica punih umjetnih bojila i sl.

grickalice

Sjemenke

Suncokretove i bundevine sjemenke zarazne su grickalice, ali pri kupnji pripazite da ne kupite one koje su pržene i soljene već odaberite netretirane. Iako možda neće imati okus na koji ste navikli, s vremenom će vam postati omiljene.

Suho voće

Kad se radi o suhom voću i bobicama izbora također ima napretek: suhe marelice, datulje, šljive, smokve banane, brusnice, borovnice, goji bobice, grožđice… Iako su u mnogočemu korisne zbog vitamina i minerala koje sadrže, ovdje morate pripaziti o koncentracijama šećera koje se kriju u njihovom sastavu pa također ne treba pretjerivati.

goji bobice

Čips od povrća ili voća

Čips od kelja ili onaj od jabuka još su jedna odlična ideja zdrave, a hranjive grickalice. Kupovne varijante dostupne su u gotovo svakoj trgovini zdrave prehrane, a ako ste voljni uložiti malo truda čips od kelja možete jednostavno napraviti kod kuće – natrgane listiće samo lagano začinite i stavite u pećnicu na nisku temperaturu oko pola sata da se isuše. Voilà! Dobili ste jednostavan, a zdrav čips.

Kokice

Ako baš nikako ne možete odustati od klasičnih grickalica najbolje da posegnete za kokicama, ali ne vrstom koja se sprema u mikrovalnoj ili onom prelivenom različitim dodacima. Kupite vrećicu kukuruza kokičara te na vrlo malo ulja i s malo soli pripremite kokice koje će ipak biti zdravije od nekih drugih kupovnih grickalica, a neizostavne su kod gledanja filmova.

kokice

Foto: Tyler Shields, Creative Commons, Shutterstock

0