Zdrava zamjena za kavu

Zdrava zamjena za
kavu

Jeste li i vi među onima kojima je nezamislivo jutro bez fine, mirisne kave? Ne možete se nikako razbuditi bez omiljenog napitka i mislite da će vam cijeli dan poći krivo ako ujutro preskočite taj mali ritual ispijanja kave?

zeleni čaj

Ukoliko ste ovisni o kavi ili jednostavno želite prestati s konzumacijom ovog napitka, u nastavku ćemo navesti ćemo nekoliko dobrih i efikasnih zamjena. Kava djeluje blagonaklono na naš organizam ukoliko je konzumiramo u malim i umjerenim količinama, no ako pretjerujemo možemo izazvati kroničnu intoksikaciju koja se može manifestirati simptomima kao što su nesanica, noćne more, drhtanje ruku, tahikardija, respiratorne smetnje, nezdravo mršavljenje…

Ako ste zaključili da je vrijeme za odvikavanje, pokušajte s ovim alternativama:

1. Zeleni čaj

Čajevi su općenito dobra zamjena za kavu jer su zdravi. Količina koju smijemo unositi na dnevnoj bazi nije ograničena. Kako bismo ipak imali i nekih korisnih efekata od čaja, najbolje je konzumirati zeleni čaj jer sadrži kofein. No, za razliku od kave, zeleni čaj ga sadrži čak 30% manje. Osim toga, bitna razlika je i u tome što u slučaju ispijanja kave kofein jako brzo dolazi do krvi (zbog čega i brzo osjećamo razbuđenost), dok u zelenom čaju taj proces traje duže. Usporedbe radi, da bi kofein iz kave stigao u krvotok potrebno je 5 do 10 minuta, a za onaj iz zelenog čaja 40 minuta.

Zeleni čaj

2. Guarana

Biljka podrijetlom iz Brazila ne sadrži kofein, no alkaloid guaranin koji je jedan od glavnih sastojaka guarane, jako je sličan kofeinu. Prednost pred kofeinom je sporija apsorpcija te ravnomjernije djelovanje, a također održava koncentraciju i budnost. Sve je češće sredstvo koje se koristi pri održavanju koncentracije tijekom učenja, a dostupna je i u kapsulama.

3. Korijen maslačka

Korijen maslačka je jako sličan kavi okusom, a može se kupiti u biljnim drogerijama. Za razliku od kave, nema apsolutno nikakvih nuspojava, već je u svakom smislu hvalevrijedan napitak koji smiruje želudac, djeluje antikancerogeno, te sadrži vitamine C i D.

Korijen maslačka

Ako ne možete samo tako odjednom prestati s ispijanjem kave, pijte je povremeno u kombinaciji sa zdravijim zamjenama. Bit je reducirati njen unos i naučiti kako jutro može dobro početi i bez kave.

Saznajte više na: Zdravikutak.com

Foto: Shutterstock

Preporuka

Zatvori