Zavirite u pravu kinesku čajanu u Zagrebu

Zavirite u pravu kinesku čajanu u Zagrebu

Untitled_0131

U Zagrebu se na adresi Ilica 107 nalazi jedno iznimno smireno i meditativno utočište – Jing Yuan Teahouse, prava kineska čajana u kojoj možete pobjeći od gradske vreve, stresa i užurbanog načina života.

Čim uđete u Jing Yuan Teahouse prvo što ćete zamijetiti jest kako ostavljate buku tramvaja i ulice iza sebe. Zatvarate vrata i dočekat će vas meditativni, gotovo hipnotizirajući zvuk kineske glazbe koja oponaša zvukove iz prirode: šum vjetra, žubor vode, kretanje grana šume te, napokon, tišinu snijega…

Untitled_0124

Untitled_0123

Prostor je uređen u stilu tradicionalne kineske čajane. Bambusovo drvo te mnogi dekorativni detalji, no i oni potrebni za serviranje čaja na stolovima, decentno dominiraju prostorom, no i stvaraju tu smirujuću atmosferu… Uhvatili smo se da diramo, pomičemo i ispitujemo sve te zanimljive predmete na najtiši i najsporiji mogući način.

Sve samo da ne poremetimo smiraj u koji smo ušli, kao da će bilo kakav zveket šalice srušiti ovu idealnu laganu mirnoću.

Untitled_0125

Untitled_0126

Sjedamo i prilazi nam ljubazna djelatnica koja nas upućuje u vrste čaja, no ne bilo kakvog – onog pravog, originalnog kineskog čaja: 茶. Čaj ili kineski čajevac biljka je latinskog naziva Camellia sinensis od čijeg se lišća i drugih dijelova spravlja vrući aromatični napitak blago gorkog i oporog mirisa koji se također naziva čaj.

Untitled_0129

Untitled_0128

Ovdje, u Jing Yuan Teahouse možete ga kušati u njegovoj bijeloj, zelenoj, crvenoj i crnoj varijanti. A samo kušanje i uživanje u čaju postaje pravi ritual. Ne, nećete ga dobiti u šalici i to je to. Pravo, kinesko serviranje čaja odvit će se pred vašim očima, pretakanje iz posude u posudu dok naizad ta dragocjena tekućina ne završi spretnim i elegantnim pokretom ruke u vašoj šalici. I iako ćete na samome kraju dobiti vjerovatno najmanju šalicu s čajem, vjerujte, bit će to ona u kojoj ćete do sada najdulje uživati.

Untitled_0122

Untitled_0130

Pijenje čaja ovdje je polagano iskustvo koje vas odmah nauči strpljenju, opuštanju i nakon njega osjećat ćete se kao da ste bili kod psihologa, na meditaciji i u knjižnici odjednom. Da, i u knjižnici! Na samom ulazu možete naći biblioteku iz koje možete odabrati knjigu po izboru, a nama su zapele za oko knjige kineske poezije – savršeno se uklapaju u atmosferu.

Untitled_0132

Što sve možete naći u čajani saznajte na njihovoj Facebook stranici. No, najbolje bi bilo da odvojite sat vremena za ovo meditativno iskustvo uživo.

 

Untitled_0134

Untitled_0135

Foto: Sanja Jagatić Photography

Učitati još
Zatvori