Lucija Bilandžić: Zašto svi obožavaju rosé

Lucija Bilandžić: Zašto svi
obožavaju rosé

rosé

@andreabelverf

Osim što je zadnjih par godina hit na našoj gourmet sceni, rosé je postao i svjetski viralni hit (posebno na Instagramu). Vino ovoga tipa, posebno popularno ljeti zbog svježine i voćnosti, proizvodi se diljem svijeta i u različitim stilovima.

Svaki terroir (mikrolokacija na kojoj se nalazi vinograd) ima specifične karakteristike pa možemo reći kako je svaki rosé priča za sebe. Iako nepravedno zapostavljan u našim dijelovima svijeta, rosé vino nezaobilazan je segment svjetske grastronomske scene.

Karakteristični po svojoj boji, koja može varirati od nijansi nježno roze/narančaste (boja breskve ili lososa) preko intenzivnih pink nijansi pa sve do duboko crvene, roséi mogu biti mirna ili pjenušava te slatka, polusuha ili suha.    

@zoey_bloom

@zoey_bloom

Kako se dobiva rosé vino?

Jedan način je maceracija, odnosno proces tijekom kojeg je grožđani sok u kontaktu s kožicom grožđa iz koje se ekstrahiraju boje i okusi. Zatim imamo bleeding metodu iliti opolo kod nas, prilikom koje se radi odtok (samotok) pri vinifikaciji crvenih vina. Jednostavnije rečeno, nekoliko sati nakon muljanja crvenog grožđa za vinifikaciju crvenog vina, odlijeva se određena količina grožđanog soka blijedo roze boje. Treća metoda je blending, odnosno miješanje male količine crvenog vina u bijelo. Vinari biraju metodu koja im najviše odgovara ovisno o podneblju u kojem se nalaze te vlastitoj filozofiji vinarenja.

@laurenconrad

@laurenconrad

Globalna popularnost rosé vina leži u njegovoj polivalentnosti. Različite stilistike ovog tipa vina čine ga idealnim odabirom za svaku priliku – bilo da chillate na plaži/uz bazen ili uživate u ljetnom ručku/večeri. Kad smo već kod stola, rosé se odlično sljubljuje sa svom ljetnom trpezom – od salata preko riba pa sve do roštilja. Uz laganiju hranu birajte lepršava voćna vina svjetlijih nijansi, a uz ribu s gradela (s onom hrskavom, zapečenom kožicom od koje vam se lijepe prsti) ili roštilj pak ona punijeg tijela, koja već i svojom intenzivnijom bojom daju naslutiti da se radi o ozbiljnijem vinu.

Trend i u Hrvatskoj

Iako se Francuska, točnije Provansa, smatra kolijevkom roséa, danas se ovo vino proizvodi zaista svugdje u svijetu. Amerikanci su najliberalniji u poimanju roséa kao ljetnog pića pa idu toliko daleko da ga čak pakiraju u limenke. I dok mi je na neki način šarmantno da ga nepretenciozno serviraju u čaši bez nožice, vino u limenci ipak nije my cup of tea.

@zachmilne

@zachmilne

Prateći svjetske trendove, hrvatski vinari diljem lijepe naše vinificiraju rosé vino. Vina iz hladnijih područja s manje sunca u principu imaju manje tijela i svjetlije su boje, dok su roséi iz toplijih krajeva kompleksnijeg tijela i intenzivnijih nijansi. Ovaj trend prepoznali su i naši ugostitelji pa gotovo da nema vinske karte bez selekcije roséa.

Neću vam pisati vinske preporuke jer sam sigurna da i sami već imate svoje favorite. Na kraju krajeva, odabir vina ovisi o vlastitom ukusu. Osobno volim potpuno suhe rosée – po mogućnosti odležane i kompleksnijeg tijela, bilo da se radi o pjenušcima ili mirnom vinu.

Jedino što bih vas zamolila je da, sljedeći put kad se nađete pred policom vina ili vinskom kartom, date prednost hrvatskim roséima jer naši vinari rade zbilja odličan posao.

rose-1

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori