Zašto putovati solo?

Zašto putovati solo?

Prilikom planiranja putovanja i posjeti stranih gradova i država često radimo kompromise i dogovaramo zajednička putovanja u paru, grupi ili čak entuzijastično u velikim grupama od više parova, prijatelja, obitelji i rodbine. Sva ta putovanja imaju svoju čar i ljepotu, od svih anegdota – onih prilikom dogovaranja oko puta, samog putovanja pa do svega što ćete doživjeti zajedno u stranoj okolini.

No, ponekad je najbolji partner na putu – vi sami. Putovati sam i otkrivati nova mjesta, kulture, ljude i njihove običaje ima posebnu draž u solo varijanti. Ako imate limitirani budžet i vrijeme za put, zašto ga ne bi prilagodili sebi za maksimalan doživljaj putovanja na vaš način.

pariz-velika

Pariz, Francuska

Za početak, planiranje putovanja je mnogo, ali mnogo jednostavnije. Spremit ćete samo ono što vama treba, putovat ćete prijevozom koji vama najbolje odgovara i u vaše vrijeme. Nema dogovora, namještanja rasporeda godišnjih odmora i sličnih peripetija koje uzrokuju stres prije samog putovanja.

Samoća je u ovakvoj varijanti uvjetovana jednom jedinom stvari, a to je koliko ste vi raspoloženi za društvo. Ako niste, nema problema, sami složite raspored razgledavanja znamenitosti, odlaženja na koncert ili predstavu, a neki od najljepših izlazaka na romantičnu večeru mogu biti baš u ovoj tihoj, mirnoj i opuštenoj samačkoj varijanti. No, ne brinite se, ako vam iole zatreba društvo, svakome tko je dovoljno ‘hrabar’ otići na solo putovanje neće biti problem sprijateljiti se s baš onim zabavnim društvom u klubu ili ekipom za veselim stolom u francuskom bistrou.

Planirajući i apsolutno, ako to želite, imajući svoj itinerar pod kontrolom postajte majstor svog vremena. Ako želite sve poslati ‘k vragu’ i napustiti svoj pomno planirani itinerar – nitko vas ne može spriječiti. I to je sasvim u redu.

Iskustva koja ćete steći na jednom ovakvom putovanju u konačnici će imati veće značenje za vas, čisto iz razloga jer ih niste dijelili s nekime. Uspomene će biti jače, čvršće i možda intenzivnije. Samopouzdanje koje proizlazi iz odvažnog pothvata solo putovanja isto je vrlo vrijedna stvar. Nakon solo putovanja gdje ste sve sami iskusili i gdje ste radili što god vam srce poželi i gdje ste bez ikakve muke uspjeli steći i nova poznanstva, svakako je jedan jako zdrav i dobar ‘boost’ za samopouzdanje.

australija-velika

Sidney, Australija

Također. ne oslanjajući se na nikoga doli sebe, postat ćete bolji putnik. Pazit ćete na mnogo više detalja i sitnica i nećete si dozvoliti neke propuste koji su vam poremetili ili u najgoroj varijanti skoro upropastili putovanje. Da ne spomenemo opet samopouzdanje koje se stekne nakon preživljavanja tih stresnih situacija.

Na karaju putovanja bit ćete zadovoljniji svime postignutim, jer ste sve to napravili, vidjeli i doživjeli samostalno, no ono što je možda najbitnije, jest da tijekom takvih putovanja često dobijete dogovore, ili si i sami odgovorite na situacije i odluke u svome životu. Osim zabave, zanimljivosti i iskustva druge kulture, vaš odmak od svoje sredine često stavlja stvari, vaš život, u perspektivu. I zato su solo putovanja nešto što bi svatko trebao barem jednom isprobati. Razmišljate li o nekoj mogućoj destinaciji – pogledajte na linku koja bi sva mjesta bila idealno za vaše solo putovanje.

venecija-velika

Venecija, Italija

Foto: Shutterstock, Instagram

Učitati još
Zatvori