Što je važno znati prije zajedničkog života s partnerom

Što je važno znati prije
zajedničkog života s partnerom

Iako je zajednički život s osobom koju volite izuzetno romantična gesta, ne svodi se sve samo na cosy atmosferu, zajedničke večere uz svijeće i gledanje omiljenih filmova. Ulazak u zajednički život s partnerom, trebao bi biti promišljen, a odluka o ovom velikom zajedničkom koraku donesena nakon konstruktivnih razgovora i kompromisa. Međutim, mnogim parovima, to se spontano dogodi u trenutku kada oboje osjete da je idealan trenutak za zajedništvo. Spontano, brzo i bez ikakve misli ili duboke rasprave. Ipak, doista postoje određene stvari koje trebate znati o svom partneru prije nego što se preselite zajedno, a to će vam pomoći da cijeli prijelaz ide glatko i rezultirat će s mnogo manje borbi oko, na primjer, kućanskih poslova.

Prelazak iz samostalnog života ili suživota s cimerima u život s partnerom bit će prilično velika tranzicija, bez obzira koliko unaprijed raspravljate o tome. I otkrivat ćete nove stvari o sebi i svom partneru iz dana u dan. Postoje oni parovi koji se mogu dogovoriti prije nego što započnu zajednički život, tako što će postaviti važna pitanja i odgovoriti iskreno svom partneru.

Možda ćete čak i naučiti da su vaši životni stilovi nespojivi prije nego što napustite prvu i posljednju mjesečnu najamninu. Ili možda otkrijete da ste potpuno sinkronizirani. Uglavnom, važno je obaviti te razgovore kako bi se zaštitili. Naposljetku, zajednički život može biti velika stvar. I vaši osobni i financijski životi će biti isprepleteni na način koji se događa samo kada počnete dijeliti adresu. Dakle, prije nego što uopće razmislite o tome da pokupite ključeve, imajte na umu nekoliko detalja kako bi vam zajednički život bio što ljepši i lagodniji.

Dnevna rutina

Možda to još niste osvijestili, ali imate svakodnevnu rutinu. Bilo da ste noćna ptica ili jutarnji tip osobe, vaš životni stil i dnevna rutina ima veliki utjecaj na način na koji organizirate dan. Važno je,  stoga, znati opći raspored svog partnera prije nego što postanete “cimeri”. Važno je znati stvari kao što su navike spavanja, jesu li jutarnje osobe i očekuju li  od vas da prilagodite svoj raspored, tako da možete ići u krevet u isto vrijeme.

Financije

Govoriti o novcu je neugodno, ali ako ćete se useliti zajedno i dijeliti financije, morate znati što je s financijama partnera, uključujući sve pojedinosti o kreditima i dugovanjima jer to u trenutku zajedničkog života postaje zajednička stvar. Važno je znati kako planirate dijeliti životne i kućanske troškove, zabavu, pripreme za budućnost, odmor, darove…

Osim što se morate upoznati s financijama jedno drugoga, važno je znati kako svaki od vas razmišlja o novcu. Na primjer, trebali biste znati kako partner plaća svoje račune i čini li to na vrijeme. Je li  dobar u uštedi novca ili voli trošiti, trošiti, trošiti i brinuti se o računima kasnije? Prije nego što ste živjeli zajedno, to je bila njihova stvar, ali sada kada se useljavate, važno je da znate.

Iako može biti neugodno započeti razgovor, ne trebate bojati postavljati pitanja i govoriti o svojim novčanim navikama. Što više znate o međusobnoj financijskoj sposobnosti ili nedostacima, bit će vam jednostavnije organizirati zajednički život.

I naravno, i možda najvažnije od svega, važno je pitati, kako i koliko ćete nova izdvojiti za plaćanje najam, komunalnih usluga, hrane itd. Što je detaljnije, to bolje.

Koliko ozbiljno doživljavate vašu vezu

Postoji mnogo razloga za useljenje s partnerom. No, ono što je najvažnije je da ste vi i vaš partner na istoj valnoj duljini zašto to radite. Kaže da je važno razgovarati,  tako da imate jasnu sliku o statusu vašeg odnosa prije nego se uselite.

Bitno je da oboje znate zašto onaj drugi želi živjeti zajedno. Bez obzira na razlog, razmislite koji vam je sljedeći korak u vašoj vezi i odnosu. Ukoliko nemate zajedničkih planova, onda možete imati i cimera.

Kućni ljubimci

Govoreći o krznenim malim prijateljima, vjerojatno biste trebali znati stavove partnera o kućnim ljubimce prije nego što se uselite. Ljupki i krzneni mali cimer, može biti lijepo iznenađenje ukoliko ste ka tome otvoreni. No, ukoliko niste spremni brinuti i živjeti s još jednim članom vaše male zajednice, onda bi to mogao biti problem. Dakle, provjerite znate li stavove vašeg partnera kada je u pitanju usvajanje kućnih ljubimaca.

Koliko su dobrodošli gosti

Kada živite zajedno, dom postaje zajednički prostor. No, to također znači da ako netko od vas ne želi primati goste i pripremati za njih ambijent, hranu i zabavu, to je važno iskomunicirati. Prije nego što započnete zajednički život, važno je pitati: “Jesu li prijatelji uvijek dobrodošli ili je to nešto što treba unaprijed isplanirati?” Isto vrijedi i za obiteljske posjete, stoga provjerite znate li koliko često želite provesti vrijeme s obitelji kao par ili sami sa svojom primarnom obitelji? Znajući to unaprijed, možete spriječiti rasprave i neslaganja.

Održavanje stana i kuhanje

Kako ćete podijeliti kućanske poslove? Hoće li jedna osoba učiniti sve? Hoćete li podijeliti 50/50? Ako da, kako? Hoćete li se izmjenjivati? Hoće li jedna osoba obavljati poslove čišćenja stana, a druga kuhati? Koliko vam je besprijekornost u stanu važna? Jeste li nervozni? Jeste li vrlo neuredni? Možete li živjeti s čistoćom vašeg partnera? Ako ste izrazito uredna osoba, odredite prioritete (npr. Čista kuhinja je važnija od zalutale odjeće na podu spavaće sobe) i ako imate tendenciju da budete neuredni, smislite plan za pospremanje tako da vaš partner ne mora prigovarati.

Što ako ne uspije?

Ova posljednja stvar je loša, ali je nevjerojatno važna. Nadamo se da nećete morati proživljavati ovaj dio u dinamici veze, ali ukoliko ipak do toga dođe, važno je imati na umu daljnje korake i prije nego što krenete u zajednički život. Morate znati što će to značiti – financijski i logistički. Ukoliko situacija u kojoj živite zajedno ne uspije, imajte jasno razumijevanje jedno za drugo nakon razdvajanja.

Ponekad nije loše u pisanom obliku sastaviti ugovor o tome koja sredstva zadržavate (od štenaca do imovine). To će olakšati razdvajanje prijateljskim putem ako se to, nažalost, dogodi. Razmislite o tome kao o zajedničkom predbraku. U idealnom slučaju, nikada nećete trebati ovaj dokument, ali ako to učinite, bit ćete tako zahvalni da ga imate. Iz perspektive zajedništva, zaljubljenosti i otvorenosti, ovaj potez može djelovati proračunato i ubiti romantiku, no nije loše zaštiti se i od mogućih loših scenarija.

U konačnici, pobrinite se da znate sve te stvari o svom partneru prije nego što započnete zajednički život. Neki od tih razgovora mogu biti teški ili nespretni, ali to je izvrsna praksa za sve razgovore koji će doći tijekom zajedničkog života i kako vaš odnos napreduje i postaje ozbiljniji. Osim toga, usmjerit će  vas na pravi put tako da, kada konačno počnete zajedno živjeti i graditi dom, to zapravo može biti zabavno, a svaka zajednička aktivnost, dodatno će vas zbližiti. Uostalom, nije li to uopće smisao ovog zajedničkog koraka?

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori