Što slušati, gledati, posjetiti i gdje se dobro zabaviti sljedeći tjedan u Zagrebu i na još par mjesta?

Što slušati, gledati, posjetiti i gdje se dobro zabaviti sljedeći tjedan u Zagrebu i na još par mjesta?

Sljedeći tjedan donosi jako mnogo dobrog sadržaja – za klince, odrase, odrasle koji još misle da su klinci, no i za one koji vole potegnuti na nekoliko lokacija u jednoj večeri kako bi im izlazak bio dobar. Gdje ćete sve ići, što ćete sve raditi, vidjeti i čuti, saznajte u nastavku!

Međunarodni dan animacije 2019.

ASIFA Hrvatske obilježava 18. Međunarodni dan animacije bogatim programom u tri hrvatska grada od 25. do 28. listopada 2019.

U Zagrebu vas, u kinu Tuškanac, u večernjim satima, očekuju projekcije kratkih animiranih filmova recentne hrvatske produkcije, u nekoliko blokova i natjecateljskih kategorija – profesionalni animirani filmovi, studentski animirani filmovi i animirani filmovi za djecu. Ovogodišnje laureate birat će stručni žiri u sastavu: Petra Zlonoga, Jelena Oroz i Andrej Rehak. Popis svih filmova u konkurenciji pronađite ovdje.

Projekcijama prethodi izložba u foajeu kina. Izložba, koju su priredili AM centar i Iva Gašparović, posvećena je Borisu Kolaru (1933.), hrvatskom animatoru, redatelju, scenaristu, karikaturistu, ilustratoru i scenografu. Posredstvom nekoliko odabranih radova i projekcije filmova, izložba prezentira značaj jednog od naših velikana animiranog filma, koji je svojim umjetničkim i intelektualnim djelovanjem neumorno sudjelovao u ključnim razvojnim etapama hrvatske animacije u drugoj polovici 20. stoljeća te ostvario izniman doprinos u razvoju međunarodne publike i prepoznavanju hrvatske animacije u svjetskom kontekstu te zajedno s kolegama postavio temelje buduće Zagrebačke škole crtanog filma.

U nedjelju 27. 10. slijedi projekcija dugometražnog filma “Čudesna šuma”, kao homage njegovom autoru, doajenu hrvatske animacije Milanu Blažekoviću, ujedno prvog dugometražnog animiranog filma u bivšoj Jugoslaviji.

U Varaždinu vas, u Kinu Gaj 27. 10., u organizaciji festivala VAFI&RAFI, očekuju projekcije dječjih animiranih filmova – predstavljanje produkcije VANIME i filmova s 15 ljetnih filmskih radionica, te projekcija kratkih filmova za djecu “The Best of RAFI”.

A u Šibeniku, 28. 10. u 18:30 u Gradskoj knjižnici prikazat će se, u sklopu razmjene filmova kroz svjetsku organizaciju ASIFA, izbor iz bogate produkcije japanskih kratkih animiranih filmova.

Program i satnicu događanja možete naći ovdje.

Ulaz je besplatan.

Festival Željezara 2019.

Umjetnički dio programa ovogodišnjeg, šestog po redu, Festivala Željezara, započinje cjelodnevnim urbanim intervencijama i performansima na raznim lokacijama u naselju Caprag i samog centra grada Siska.
Službeno otvorenje Festivala Željezara 2019. godine, održat će se u Gradskoj galeriji Striegl, 28/10/2019, u 19,00 sati, uz performans Pina Ivančića.

Potom će umjetnici koji sudjeluju u ovogodišnjem izdanju, održati kratka predavanja o svom radu koja će popratiti i projekcije njihovih autorskih video radova.

U raznim dijelovima Capraga i Siska, ovog puta, svoje akcije/ performanse/ intervencije izvest će nekolicina afirmiranih hrvatskih umjetnika: Matej Knežević, Frane Rogić i Bojan Koštić te Marijan Molnar i Pino Ivančić.

U Gradskoj galeriji Striegl tijekom cijelog dana, u ponedjeljak, 28/10/2019, moći će se vidjeti izložba s ovogodišnjeg 3. festivala grafoskopa održanog nedavno u prostorima AKC Medike u Zagrebu čiji autori su: Vana Gaćina, Filip Borelli, Marijan Crtalić.

U utorak, 29/10/2019, u prostoru Državnog arhiva u Sisku, s početkom u 19 sati, održat će se čitanje poezije sisačkih pjesnika, u organizaciji autora i organizatora sisačke Stihovnice, Siniše Matasovića.

U srijedu, 30/10/2019, u Gradskoj galeriji Striegl, s početkom u 19,00 sati, svoj performans izvest će umjetnica Vesna Mačković koja će, uz projekciju svog novog video rada, predstaviti i svoje aktualne projekte. Također će biti prikazan najnoviji film Danijela Pavlića ”Poštovana predsjednice” koji je osvojio prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 8. Tuzla film festivalu. Danijel Pavlić će održati i popratno predavanje o svom radu.
U sklopu programa u srijedu, svoj performans održat će i organizator Festivala Željezara, Marijan Crtalić.

U četvrtak, 31/10/2019, u Gradskoj galeriji Striegl, u 19,00 sati, pjesnikinja Sanja Baković održat će prezentaciju i čitanje poezije skupine autorica G-rupa (Selma Sarajlić Kanazir, Ana Martina Bakić, Sanja Baković, Suzana Kos, Natalija Mihelin, Ives Buljan). Sanja Baković je organizatorica događanja „Odvalimo se poezijom“.

Davor Pavelić: Slobodni pad / Free Fall

Davor Pavelić, likovni umjetnik koji se tijekom godina udaljio od prakse izlaganja u galerijama i posvetio se likovnom radu kao ilustrator, prvi puta izlaže svoje ilustracije u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Izložba se sastoji od dvije cjeline, od kojih jedna predstavlja ilustracije iz dnevnih ili političkih časopisa, a druga skupinu ilustracija za dječje knjige.

Kako su domaća novinska izdanja bila sve manje zainteresirana za ilustracije, Pavelić je našao mjesta za svoje ilustracije na stranicama novinskih i periodičkih publikacija na međunarodnoj sceni, i to među najzvučnijim izdanjima, počevši od The New York Timesa i TheBoston Globea.

Kako je pretežno angažiran u inozemstvu, publika u Hrvatskoj osim na povremenim revijalnim izložbama ilustracija, uopće nema prilike biti upoznata s njegovim radom, pa je ova izložba prilika da se sada upoznamo sa zanimljivim radovima nastalima raznim likovnim tehnikama, koje nose i dozu humora kakvu ilustracija zahtijeva. Osim toga, izložba je prilika da zanimljiv, i vrlo uspješan korpus radova Davora Pavelića inkorporiramo među uspjehe hrvatskih umjetnika kojih društvo i javnost prečesto nisu svjesni. Nazivom izložbe Slobodni pad, u kontekstu vezanom uz sudbinu protagonista kreativnog procesa, Pavelić govori „o bacanju u nepoznato i rizik. Što bude, bit će.“

Izložbu još stignete pogledati do 31. listopada u Institutu suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Predstava Miroslav Krleža o hrvatskoj književnosti

Scensko uprizorenje zabranjenog predavanja Miroslava Krleže u izvedbi Ozrena Grabarića na redovnom repertoaru Hrvatskoga glazbenog zavoda!

Jedno od najvažnijih predavanja Miroslava Krleže održano je upravo u Hrvatskom glazbenom zavodu 1930. pred više od 800 slušatelja, kako izvještava tadašnji Jutarnji list. Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, trebalo je biti održano 1933., ali zabranila ga je tadašnja policija. Prvo je predavanje bilo osnovom za slavnu Krležinu knjigu “Moj obračun s njima”, a o drugome znamo samo s najavnih plakata da je trebalo biti o hrvatskoj književnosti.

Polazeći od Krležinih tekstova, prije svega sinopsisa samoga predavanja i Krležine marginalije o novijoj hrvatskoj književnosti, u Hrvatskom glazbenom zavodu oživljena je Krležina riječ s, koliko je to moguće, asocijacijskim poveznicama na suvremene prilike. Sam tekst priredio je krležolog Vlaho Bogišić, Miroslava Krležu interpretira jedan od prvaka suvremenoga hrvatskoga glumišta Ozren Grabarić, uz pratnju na klaviru Mateja Meštrovića, a režiju potpisuje Aida Bukvić.

Poslije premijere na Festivalu svjetske književnosti 11. 9. 2019., prepune dvorane Hrvatskoga glazbenog zavoda i ovacija, slijede izvedbe 29.10., 30.10., 16. 11. i 30.11. u 20 sati.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Hrvatskoga glazbenog zavoda. Blagajna tijekom listopada radi od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati, a od 1. studenog od 18 do 20 sati.

Izvodi: Ozren Grabarić
Tekst adaptirao: Vlaho Bogišić
Režija: Aida Bukvić
Klavir: Matej Meštrović
Kostimografija: Barbara Bourek
Majstor svjetla: Marino Frankola
Produkcija: Seid Serdarević, Fraktura

Bob Log III

Nakon 15 godina u Zagreb se 30. listopada vraća one man band čudo, rock and roll endem BOB LOG III, kojeg vrlo lako na pozornici možete prepoznati po nekom šljaštećem odjelu i pilotskoj kacigi sa zatamljenim vizirom na koji je pričvršćena telefonska slušalica u funkciji mikrofona. Većinu vremena sjedi dok svira gitaru, jer isto vremeno svira i bubanj. Dok svira gitaru.

Bob Log III svira vrlo brzu verziju Delta bluesa, toliko brzu da je na službenom sajtu izdavačke kuće Fat Possum pisalo da je kao dijete izgubio ruku koja mu je zamijenjena majmunovom šapom, pa od tuda dolazi njegov stil sviranja.

Ako vas imalo zanima sviranje gitare, uz cijeli ovaj popratni vizualni dio, Bob Log III je vjerojatno jedan od najboljih blues gitarista koje možete vidjeti. Kako i ne bi bio, kad mu je mentor bio R.L. Burnside.

Say Hello to Your Little Scull Friend!

Pop up radionica oslikavanja lubanji održat će se 31. listopada u Ateljeu na br. 1.

Ako ste planirali tulumariti i obilježiti Halloween sa dobrom zabavom, opva radonica bit će savršena uvertira u jako dobar tulum! Navratite u Atelje na br.1 gdje vas čeka nebrojeno blijedih gipsanih lubanja koje samo čekaju da im bojom udahnete život. Bez straha uzmite kist u ruke i inspirirajte se bojama.

Uz bojanje lubanje čuti ćete i stručno vodstvo te naučiti o različitim stilovima poput onog meksičkog za La Dia de los Muertos. Više informacija saznajte ovdje.

Edo Maajka i Prikaze

Neupitna veličina balkanskog rapa Edo Maajka vraća se 31. listopada u užarenu klupsku atmosferu Vintage Industriala. Koncert na sam Halloween bit će prigodno dočekan proslavom 18 godina od nastanka hita „Prikaze“ kojim je već u počecima karijere iskočio na sceni kao izuzetno maštovit i originalan autor.

Naširoko smatran jednim od najboljih MC-a ovih prostora, nakon šest godina diskografske pauze albumom „Put u plus“ (2018.) napravio je bombastičan povratak. Uz obilje pohvala i nagrada glazbenih znalaca, njime je privukao i velik broj zrelije publike s obzirom na odmicanje od generalnih ljudskih i društvenih opservacija, a uz veći fokus na osobne životne situacije i probleme. S albuma je svježe izašao video spot za singl „Put u plus“ čiji su kadrovi snimljeni na spektakularnom koncertu održanom krajem prošle godine u prepunom Domu sportova.

Ovakav novootkriveni, najzreliji Edo dosad fantastično je prihvaćen u live formi s novim bendom, no za nastup u Vintage Industrialu najavljuje old school varijantu s DJ-em kako bi se opakim beatovima još bolje uklopio u mračni Halloween tulum. U fokusu nostalgijom obojenog nastupa bit će svakako rane pjesme poput spomenutog hita „Prikaze“, „Mahir i Alma“, „Pržiiii“, „Bomba“, „Ni sikiriki“, „Znaš me“ i mnoge druge zbog kojih je zaslužio status legende.

U post ratnom vremenu, Edin glavni okidač inspiracije za tekstove bila je socijalna nepravda, a svojim je lekcijama o ljubavi nasuprot mržnji rešetao sve društvene slojeve. Ismijavanje predrasuda, strahova i ekstremizma bili su njegova metoda da takvim pojavama oduzme moć. Uvijek iskren i prirodan, vječiti optimist izuzetno vedrog duha, u sadašnjem vremenu kada je hip hop postao mainstream zbog svoje pristupačnosti ostao je jedan od najpozitivnijih glazbenika regije i iskusan žongler riječima koji još uvijek ima puno toga za reći.

Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 70 kuna, dok će na dan koncerta biti potrebno izdvojiti 90 kuna.

Neon Rain Party by ZFF

ZFF i ove godine zove na tulum zagrijavanja za najveću zagrebačku filmsku feštu. Očekujemo vas u Pločniku gdje će nas vedrim i plesnim zvukom razmrdati zagrebačkoj publici dobro poznat DJ Pytzek.

Pytzek garantira najbolju selekciju, ZFF najbolju ekipu, a Pločnik hladnu cugu! Ulaz slobodan!

17. Zagreb Film Festival održava se od 7. do 17. studenog na šest lokacija s obje strane Save: u kinu Tuškanac, MSU, dvorani KIC, KUC Travno, NS Dubrava i Laubi.

Punk’s Not Dead izložba i aukcija w. Don Letts 

Punk’s Not Dead Breakdown Party održat će se 2. studenog 2019. u The Garden Brewery i donosi izložbu, humanitarnu aukciju slika graffiti umjetnika Leon GSK i nastup posebnog gosta – Don Lettsa!

Gotovo prije pet desetljeća počela je nova era i graffiti scena se pojavila na zapadu, a kao početak uzimamo 1971. godinu kada je The New York Times objavio članak o umjetniku Taki 183, nakon čega su se pojavili bendovi poput New York Dolls, Suicide, Death i NEU. Punk i graffiti imaju očitu poveznicu, uspostavljenu i u Zagrebu, s punk rock ulicom koja je ovog ljeta odala počast punk legendama. Zagrebački graffiti umjetnik Leon GSK nastavlja sa svojim punk rock intervencijama u prostoru, izlažući portrete punk umjetnika koji su obilježili glazbu, pop kulturu i umjetnost, ovog puta u The Garden Brewery na zagrebačkom Žitnjaku.

Uz Punk’s Not Dead izložbu slika održat će se graffiti radionica na kojoj će polaznici saznati o povijesti graffita i naučiti osnove crtanja graffita. Kroz radionicu će ih voditi autor Punk’s Not Dead izložbe – Leon GSK.

Rezerviraj svoje mjesto: [email protected], broj mjesta je ograničen na 15.

The Garden Brewery donirat će 5 radova s izložbe Punks Not Dead za humanitarnu aukciju, a sav profit ide u Fond Desa i Jerko Baković Solidarne zaklade, koja podupire siromašnu djecu i mlade. Aukciju slika vodit će Edo Maajka.

Kao poseban glazbeni gost iz UK-a dolazi Don Letts, DJ, glazbenik, i filmski redatelj, kao i BBC Radio 6 domaćin. Poznat po tome što je bio The Clashov snimatelj, režirao je filmove poput The Punk Rock Movie te ima veliko iskustvo iz punk ere. Ovoga puta zavirit će u reggae tonove koje će uklopiti u svoj set.

Pridružit će mu se MMMeniga sa svojim Punk-Reggae Fiesta Vinyl setom. Jedan od najaktivnijih promotera na domaćoj sceni, čovjek iza PDV etikete, Seasplash festivala, glazbenih događaja, svoj put je počeo svirajući u bendovima Nula i Radikal Dub Kolektiv. Slične melodije kakve je Don Letts vrtio punkerima u londonskom klubu 100 krajem 70-ih, MMMeniga je vrtio u Močvari kroz koncertni-clubbing Punk-Reggae Fiesta početkom ovog stoljeća.

Ulaznice su u prodaji po 50 kn, a sva zarada do početka afterpartyja izložbe u 20:00 daruje se u humanitarne svrhe. Nakon toga su ulaznice dostupne po 70 kn. Ulaznice su također dostupne u pretprodaji na Entrio.hr.

Foto: Promo, Lice grada (naslovna fotografija)

Učitati još
Zatvori