Još jedna spektakularna Bijela noć u Zagrebu

Još jedna spektakularna
Bijela noć u Zagrebu

_DSC6663-2

Bijela noć u Zagrebu

Sinoć je Zagreb doživio još jednu spektakularnu Nuit Blanche tj. Bijelu noć. Ovaj noćni performans odvio se na nekoliko lokacija i centar Zagreb učinio čarobnim mjestom. Umjetnici Igor Pauška i Alen Sinkauz na Trfgu Maršala Tita izveli su performans Trg u G-Duru.  Radi se o svjetlosno-auditivnoj instalaciji unutar kazališne zgrade. Dvjesto svjetlosnih tijela stvara novu kompoziciju arhitekture kazališta u kojoj komuniciraju vanjski i unutarnji prostor, otvarajući se u različitom spektru boja. Ritam boja i svjetla u sinkronicitetu je s nekim od najpoznatijih djela skladatelja klasične glazbe koje uživo transformira skladatelj i glazbenik Alen Sinkauz.

_DSC6615-2

Značajne i znamenite lokacije

Posjetitelji Bijele noći također su kod spomenika Nikole Tesle mogli vidjeti kako mladi hrvatski izumitelj Ivan Kožar prikazuje muzikalnu Teslinu zavojnicu, koja je uz pomoć plesača pod kreativnim vodstvom Emila Matešića proizvela performans s iskrama od nekoliko milijuna volti. Gledatelji su mogli osjetiti snagu i zvuk Teslinih munja u javnom prostoru te vidjeti kako one moćno presijecaju zagrebački zrak udarajući u tijelo plesača.

Na Zrinjevcu su udaraljkašica Kaja Farszky te skladatelj i glazbeniki performer Nenad Sinkauz izveli svojevrsnu glazbeno-scensku izvedbu kao instant-kompoziciju u kojoj sudjeluju i tave i posude s vodom, pa i brusni papir. Svojom izvedbom stvorili su novi ritam noći.

_DSC6671-2

Strossmayerov park otvorio se kao park znanosti u novoj vizuri koja je koncentrirana na poziciju kipa Josipa Jurja Strossmayera i začelje zgrade HAZU-a. Centralni kip J. J. Strossmayera, čovjeka koji je utemeljitelj značajnih hrvatskih institucija, postaje sjecište znanosti i kulture. Sinoć se u tom zanimljivom prostoru odvilo mapiranje kipa i zgrade HAZU-a te se sa zvučnom i svjetlosnom prostornom instalacijom, izgradila metaforička priču o smislu i važnosti znanosti i kulture.

_DSC6571-2

Razna događanja vizualnog i slušnog doživljaja odvila su se još i na Mažuranićevom trgu, Tomislavcu i Francuskom paviljonu. Zagrebačka noć još je jednom svijetlila kao Nuit Blanche.

_DSC6706-2 _DSC6682-2_DSC6667-2

Foto: Juraj Vuglač

Učitati još
Zatvori