Zadar i šibenska utvrda sv. Nikole dodaju se na popis UNESCO-a

Zadar i šibenska utvrda sv. Nikole
dodaju se na popis UNESCO-a

sv nikola slider fejs

sv. Nikola, Šibenik

ŠIBENIK

Šibenik će imati čak dva UNESCO zaštićena spomenika svjetske baštine  – 2000. godine na popis uvrštena je šibenska katedrala sv.Jakova, a ovih dana stigla je obavijest kako će na prestižni popis biti uvrštena i tvrđava sv.Nikole i to nakon godine i pol dana predviđanja. Osim Šibenika i Zadar se ovog srpnja dodaje na popis.

Delegacija Šibensko-kninske i Zadarske županije ide u Krakow, negdje između 2. i 12. srpnja ove godine kako bi se finalizirao ulazak tvrđave sv. Nikole i grad Zadar na popis svjetske baštine UNESCO-a i to uz još nekoliko značajnih i zvučnih kulturnih i povijesnih imena i lokacija.

zadar-velika

Zadar

UNESCO

Na ovaj prestižan popis dodaju se u srpnju ‘Venetian Works of Defence between 15th and 17th centuries: Stato da Terra – western Stato da Mar, Croatia, Italy, Montenegro’, dakle ‘Obrambeni radovi Venecije od 15. do 17. stoljeća – Kopneni posjedi (zemlje-teritoriji) – zapadni Morski posjedi (zemlje-teritoriji) – Italija, Crna Gora i Hrvatska’, što uključuje utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i gradske zidine Palmanove (Italija), obrambeni sustav Zadra i utvrdu sv. Nikole u Šibensko-kninskoj županiji u Hrvatskoj te grad Kotor u Crnoj Gori.

zadar-velika

Zadar

Foto: Journal arhiva, Turistička zajednica grada Zadra

Učitati još
Zatvori